Sałatka ze Śledziem i Ziemniakami

Sałatka ze śledziem i ziemniakami

Składniki:

  • Opakowanie matiasów korzennych w oleju
  • Ziemniaki – 500g
  • Cebula czerwona (duża) – 1 sztuka
  • Pęczek koperku – 1 sztuka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Olej z pestek dyni (dyniowy) – 100ml
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Śledzie osączyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem. Koperek opłukać, grubo posiekać. Pół cytryny pokroić w plasterki a potem na ćwiartki.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki lub grubą kostkę, ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Ciepłe polać sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oleju z pestek dyni. Wsypać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki połączyć z cebulą i śledziami. Nałożyć na półmisek, skropić olejem i ozdobić koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *