Tym razem polecamy swojską sałatkę śledziową z ziemniakami i naszym olejem dyniowym. Sałatka jest wyjątkowo uniwersalna i można ją z pewnością połączyć z wieloma smacznymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
- Opakowanie matiasów korzennych w oleju
- Ziemniaki – 500g
- Cebula czerwona (duża) – 1 sztuka
- Pęczek koperku – 1 sztuka
- Cytryna – 1 sztuka
- Olej z pestek dyni (dyniowy) – 100ml
- Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
- Śledzie osączyć, pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem.
- Koperek opłukać, grubo posiekać.
- Pół cytryny pokroić w plasterki a potem na ćwiartki.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki lub grubą kostkę, ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Ciepłe polać sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oleju z pestek dyni.
- Wsypać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki połączyć z cebulą i śledziami.
- Nałożyć na półmisek, skropić olejem i ozdobić koperkiem.