Zielona Sałatka z Olejem Ostropestowym

Sałatka z olejem ostropestowym dla zdrowia naszej wątroby

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina o wyjątkowych właściwościach znana i stosowana już w starożytności. Dzięki zawartej w niej sylimarynie działa oczyszczająco i regenerująco na wątrobę, a wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ostropest możemy stosować w naszej diecie zarówno w formie ziaren – całych lub mielonych, jaki i oleju.
Olej ostropestowy SemCo tłoczony na zimno tradycyjną metodą jest produktem nierafinowanym z polskich nasion ostropestu plamistego, dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne. Ma przyjemny smak i aromat, dlatego chętnie jest stosowany do sałatek, surówek, dressingów oraz ziemniaków, kasz czy śledzia. Swoje właściwości zachowuje tylko podawany na zimno, dlatego nie zaleca się poddawaniu go obróbce termicznej.

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 awokado
  • 1 ser camembert
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju ostropestowego SemCo

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Awokado przekroić na pół i wydrążyć łyżką ze skórki. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Jajka, awokado oraz ser pokroić w plastry. Na talerzach ułożyć kolejno liście szpinaku, awokado, jajko i ser, następnie posypać pestkami słonecznika i dyni, polać olejem ostropestowym oraz oprószyć solą i pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *