Dziś przepis na kolorową, pyszną i zdrową sałatkę z awokado i jajkiem! Ta sałatka smakuje tak dobrze, że można się od niej uzależnić. Jest bardzo pożywna i łatwa w przygotowaniu.
Awokado jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Oferuje nie tylko walory smakowe, ale i właściwości zdrowotne. Sałatka z awokado i gotowanym na twardo jajkiem to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Z pewnością pokochają ją wszyscy dbające o linię i zdrowe odżywianie!
SKŁADNIKI:
- 100 g szpinaku
- 3 jajka
- 1 awokado
- 1 ser camembert
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 szczypta pieprzu czosnkowego
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju ostropestowego
WYKONANIE:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
- Awokado przekroić na pół i wydrążyć łyżką ze skórki.
- Liście szpinaku umyć i osuszyć.
- Jajka, awokado oraz ser pokroić w plastry.
- Na talerzach ułożyć kolejno liście szpinaku, awokado, jajko i ser, następnie posypać pestkami słonecznika i dyni, polać olejem ostropestowym oraz oprószyć solą i pieprzem.