Kanapkowy mus buraczany z pomarańczą i orzechami

mus z burakow

Składniki:

  • 1 duży burak ok 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść orzeszków pinii
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju Rydzowego Semco
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowy mus przekładamy do słoika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *