Śledzie po arabsku
Opublikowany: Kategoria: Olej Rydzowy
Składniki:
- 6 filetów śledziowych matjas
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka mała
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 3 łyżki koperku
- kawałek pora
- 1 łyżeczka zat’ar
- 1 łyżeczka harrisa w proszku
- 2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu kolorowego do smaku
- 150 ml Oleju rydzowego Wielkopolskiego Semco
Sposób wykonania:
Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części.
Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy.
Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie możemy już go podawać.
Autor: Blog Kuchnia na wesoło