Śledzie zawijane z olejem rydzowym

Przepis na śledzie zawijane z jabłkowo-buraczkowym farszem i olejem rydzowym.

Nie da się ukryć, śledź to obowiązkowe danie na stole wigilijnym. Tym razem proponujemy śledzia zawijanego z jabłkowo-buraczkowym farszem z dodatkiem oleju rydzowego!

SKŁADNIKI:

  • Śledzie odgłowione, wypatroszone „Matjasy” – 400g
  • Marynowane buraki – 200g
  • Jabłko duże – 1 sztuka
  • Cykoria – 1 sztuka
  • Cytryna – 1½ sztuk
  • Miód – 1 łyżka
  • Olej rydzowy – 200ml
  • Natka pietruszki, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z ½ cytryny.
  2. Cykorię umyć, usunąć głąb, drobno posiekać.
  3. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Połączyć jabłko, buraki, cykorię i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  5. W soku z ½ cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać miód i pieprz oraz olej rydzowy i mieszać, aż powstanie emulsja.
  6. Śledzie osączyć, zwinąć w rulony i napełnić farszem. Ułożyć na półmisku polać sosem z udekorować natką pietruszki i cytryną.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies