Składniki:
- 150 g suchej zielonej soczewicy
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- duża cebula
- 3 łyżki oleju Rzepakowy Wielkopolski SemCo
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 100 ml oleju Rydzowy SemCo
- 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i mielony pieprz do smaku
- 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- łyżka śmietany 12 %
- pół łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z kaszą, soczewicą, sosem sojowym, olejem rydzowym, zmielonymi grzybami i resztą przypraw. Do zmiksowanej na gładko masy dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i mielonym pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na taki wymiar aby zakrył cały pasztet w keksówce o wymiarach 25 x 10 cm. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Wypełniamy je masą na pasztet, po czym górę również szczelnie przykrywamy ciastem. Wcześniej możemy odłożyć kawałeczek i powycinać ozdobne wzorki, np. gwiazdki. W cieście robimy 2-3 niewielkie dziurki, aby pasztet mógł swobodnie odparować. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.
Autor: Mienta Blog