Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy w kruchym cieście

wegetarianski-pasztet-musztardowo-grzybowy-w-kruchym-ciescie

Składniki:

  • 150 g suchej zielonej soczewicy
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju Rzepakowy Wielkopolski SemCo
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 100 ml oleju Rydzowy SemCo
  • 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 12 %
  • pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z kaszą, soczewicą, sosem sojowym, olejem rydzowym, zmielonymi grzybami i resztą przypraw. Do zmiksowanej na gładko masy dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i mielonym pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na taki wymiar aby zakrył cały pasztet w keksówce o wymiarach  25 x 10 cm. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Wypełniamy je masą na pasztet, po czym górę również szczelnie przykrywamy ciastem. Wcześniej możemy odłożyć kawałeczek i powycinać ozdobne wzorki, np. gwiazdki. W cieście robimy 2-3 niewielkie dziurki, aby pasztet mógł swobodnie odparować. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.

Autor: Mienta Blog

Dodaj komentarz

Strona używa cookies