Kolejne danie ze śledzia, które świetnie sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji: śledź po arabsku z olejem rydzowym. Danie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom śledzi, jak i tym, szukającym ostrych i ciekawych smaków!
SKŁADNIKI:
- 6 filetów śledziowych matjas
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka mała
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 3 łyżki koperku
- kawałek pora
- 1 łyżeczka zat’ar
- 1 łyżeczka harrisa w proszku
- 2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu kolorowego do smaku
- 150 ml Oleju Rydzowego Wielkopolskiego
SPOSÓB WYKONANIA:
- Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części.
- Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Paprykę kroimy w kostkę.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Koperek siekamy.
- Por kroimy.
- Olej rydzowy Wielkopolski mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem.
- Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika.
- Wkładamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie możemy już go podawać.
Przepis zaczerpnięty z bloga Blog Kuchnia na wesoło.