Śledzie po arabsku

Przepis na śledzie po arabsku.

Kolejne danie ze śledzia, które świetnie sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji: śledź po arabsku z olejem rydzowym. Danie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom śledzi, jak i tym, szukającym ostrych i ciekawych smaków!

SKŁADNIKI:

  • 6 filetów śledziowych matjas
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka mała
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koperku
  • kawałek pora
  • 1 łyżeczka zat’ar
  • 1 łyżeczka harrisa w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu kolorowego do smaku
  • 150 ml Oleju Rydzowego Wielkopolskiego

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części.
  2. Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Paprykę kroimy w kostkę.
  4. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Koperek siekamy.
  6. Por kroimy.
  7. Olej rydzowy Wielkopolski mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem.
  8. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika.
  9. Wkładamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie możemy już go podawać.

Przepis zaczerpnięty z bloga Blog Kuchnia na wesoło.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies