Składniki:
CIASTO:
- 180 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo
- 200 g cukru
- 1 gruszka
- 4 łyżki ziół (mięta i melisa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
DEKORACJA:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 4 łyżki mleka
- 120 g cukru pudru
- gruszki
Masło oraz bułka tarta do posmarowania formy
Sposób wykonania:
Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy brzeg i spód bułką tartą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (objętość zwiększy się trzykrotnie). Dodajemy jajka. Miksujemy. Dodajemy pomału olej rzepakowy Wielkopolski SemCo i miksujemy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz posiekane zioła. Mieszamy.Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 st C przez ok 50-60 minut. Po tym czasie zostawiamy babkę na 15 minut w formie po czym wyjmujemy ją.
Przygotowujemy polewę po wystudzeniu babki: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszac trzepaczką porządnie. Nie gotować.
Na wystudzona babkę dodajemy polewę czekoladową i dodajemy upieczone gruszki. Możemy udekorować miętą.
Autor: Blog Kuchnia na wesoło
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
To ile tych jajek powinno być ?? Bo w składnikach nie ma żadnego, a a wykonaniu, że są 😉
…a już się ucieszyłam, że zrobię fajne vegan-ciacho ….. a jednak nie 🙂
Bardzo nam miło, że chce skorzystać Pani z tego przepisu. Babka jest naprawdę pyszna. Jeśli chodzi o ilość jajek to należy użyć 4szt. Całe jajka ubijamy z cukrem. Życzymy miłego pieczenia 🙂