Przepis na Żurek na Zakwasie

Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie z kiełbasą i jajkiem.

Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie. Dowiedz się jak ugotować tradycyjny żurek w klasycznym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka Bio Oleju Czosnkowego
  • 1 łyżeczka majeranku

Prosty przepis na żurek na zakwasie

Sposób przygotowania:
Do dużego słoja wsypać mąkę żytnią, zalać ją letnią przegotowana wodą, dodać rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, wszystkie składniki wymieszać, a słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Co 24 godziny zakwas zamieszać czystą łyżką, aż po 3-4 dniach uzyskamy przyjemnie kwaśny płyn w szaro-beżowym kolorze.

W garnku zagotować białą kiełbasę, a następnie wyjąć ją na deskę i pokroić w talarki.

Do wywaru dodać zakwas, kiełbasę i majeranek, zupę zagotować i odstawić. Na koniec wlać łyżkę bio oleju czosnkowego, który nada żurkowi przyjemnego aromatu.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół, ułożyć na talerzach i zalać żukiem.

Zupę można podawać ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

Ketchupy, musztardy, majonezy

Zakwas na żur

10.00
14.5035.00

Ketchupy, musztardy, majonezy

Żurek Naturalny

18.00

Dodaj komentarz

Strona używa cookies