Sałatka śledziowa z wędzonymi śliwkami
Opublikowany: Kategoria: Olej Lniany
Składniki:
- 50 dag solonych filetów matias
- 20 dag wędzonych śliwek
- 2 jabłka
- 200 ml oleju lnianego Semco
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- czarny pieprz świeżo zmielony
- mleko do namoczenia śledzi
Sposób wykonania:
Filety moczymy w mleku przez 12 godzin, następnie wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy każdy płat zmielonym pieprzem i kroimy w paski.
Jabłka myjemy nie obieramy, kroimy na ósemki, śliwki kroimy na połowę. W słoju układamy warstwowo śledzie jabłka i śliwki do wykończenia składników. Całość zalewamy olejem lnianym, szczelnie zamykamy i odstawimy do lodówki na 5 dni. Gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach, studzimy, kroimy w plastry. Układamy na talerzu, następnie układamy śledzie z jabłkami i śliwkami.