Składniki:
- 1 l buliony warzywnego
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 awokado
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytrynu
- 2 łyżki BIO Oleju Czosnek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Botwinkę drobno kroimy, oddzielnie liście i oddzielnie łodygi z burakami. Do bulionu warzywnego dodajemy łodygi z burakami i gotujemy około 15 min. na koniec dokładamy liście, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wywar z botwinki odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a awokado kroimy w kostkę. Do zimnego wywaru dodajemy jogurt naturalny, rzodkiewkę, awokado, sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy i na koniec polewamy odrobina bio oleju czosnkowego. Smacznego!