Wyświetlanie wszystkich wyników: 13

Właściwości i Rodzaje Miodów

Dobroczynne właściwości miodu znane są od czasów starożytnych. Używany on był i jest zarówno w celach leczniczych jak i kosmetycznych. Znany jest ze swojego antybakteryjnego i grzybobójczego działania, dzięki któremu wspomaga leczenie infekcji, obniża ciśnienie czy przyspiesza gojenie ran.

Miód działa także jak naturalny antybiotyk ułatwiając naszemu organizmowi walkę z wirusami, a znajdująca się w nim fruktoza odtruwa organizm oraz zobojętnia szkodliwe działanie kawy i alkoholu.

Rodzaje Miodów

W zależności od pory roku w jakiej pszczoły zbierają pyłek bądź spadź wyróżniamy trzy grupy miodów: nektarowe (wytwarzane z nektaru kwiatowego), spadziowe (powstają ze spadzi z drzew liściastych i iglastych, czyli soku drzewnego przetworzonego przez pszczoły) i mieszane.

Jak Przechowywać Miód?

Miód najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pomiędzy 8 a 20 stopni Celsjusza. W wyższej o kilka stopni temperaturze miód także nie popsuje się i nie straci swoich właściwości, jednak będzie szybko się krystalizował.


Miód Lipowy

Delikatny w smaku o pięknym jasno herbacianym kolorze i lekko wyczuwalnym zapachu kwitnącej lipy. Ten pogromca infekcji od lat wygrywa wszelkie rankingi najpopularniejszych miodów w naszym kraju.

Już nasze babcie wiedziały, że herbata z dodatkiem miodu lipowego może być remedium na całe zło. Nic w tym dziwnego, miód lipowy ceniony jest nie tylko ze względu na doznania smakowe, ale także ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Dlaczego warto sięgać po miód lipowy?

Przede wszystkim należy pamiętać, iż w przypadku infekcji dróg oddechowych miód lipowy łagodzi większość dolegliwości, działając przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwkaszlowo.

Dzięki obecności w swoim składzie flawonoidów oraz olejków eterycznych wzmacnia nasz układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne. Ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, ułatwia zasypianie, a nawet łagodzi nerwice.

Systematyczne spożywanie miodu lipowego powinno przyczynić się do zmniejszenia ilości infekcji i ogólnego wzmocnienia organizmu.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Miód Głogowy

Ten niezbyt łatwo dostępny, ale znany z dobrego wpływu na pracę serca miód charakteryzuje się dość ostrym, ale i przyjemnym aromatem z wyczuwalną nutą owoców głogu.

Na jego kolor składa się spora paleta odcieni kolorów od kremowego po pomarańczowy.

Jego znakiem rozpoznawczym jest dość szybka i nierównomierna krystalizacja.

Dlaczego warto sięgać po miód głogowy?

Głóg jest bardzo cenioną rośliną, która od dawna wykorzystywana jest w celach leczniczych, głównie przy wspomaganiu leczenia chorób serca. Dlatego nie można się dziwić, iż miód głogowy staje się coraz bardziej popularny wśród osób mających problemy z prawidłową pracą serca, chorobą wieńcową czy nadciśnieniem tętniczym.

Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B, kwasu askorbinowego i rutyny zalecany jest on w przypadkach zaburzenia krążenia krwi.

Systematyczne spożywanie miodu głogowego wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ich kruchość.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Miód borówkowy

To mało znany i niedoceniany miód, który uzyskiwany jest wiosną z kwiatów borówki amerykańskiej.

Miód borówkowy zawiera ogromną ilość składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Cechuje się ciemnozłotym kolorem, jest słodki i aromatyczny, można w nim wyczuć zapach kwiatów borówek.

Po krystalizacji miód borówkowy wyraźnie jaśnieje.

Dlaczego warto sięgać po miód borówkowy?

Ten mało znany miód charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A, antocyjanów i kwasu foliowego, dlatego też jego spożywanie zalecane jest przy chorobach oczu. Witamina A i antocyjany przyczyniają się do poprawy mikrokrążenia w oku.

Ponadto miód borówkowy działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwkaszlowo, jest idealnym pomocnikiem przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych, a stosowany regularnie wzmacnia układ odpornościowy.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy zwany również miodem majowym pozyskiwany jest z pyłku kwiatów mniszka lekarskiego.

Cechuje się jasnokremową barwą, która z czasem ciemnieje i staje się bursztynowa oraz czystym słodkim smakiem. Często można spotkać się z opinią, iż jest jednym z najszlachetniejszych miodów.

Dlaczego warto sięgać po miód mniszkowy?

Miód mniszkowy ma wiele cennych właściwości leczniczych, a dzięki zawartości witamin B2 i C, a także triterpenu i karotenoidów oraz sporej ilości biopierwiastków, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Miód mniszkowy działa również łagodząco na nasz układ pokarmowy, wspomagając trawienie oraz łagodząc nadkwaśność żołądka, a także dzięki zawartości choliny wspomaga pracę wątroby zwiększając jej efekt żółciopędny.

Zażywanie miodu mniszkowego zalecane jest przy kuracjach antybiotykowych, ponieważ posiada on działanie probiotyczne.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Miód akacjowy

Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej i cechuje się bardzo jasną, słomkową barwą oraz intensywnie słodkim smakiem i zapachem, który kojarzy się z wonią robinii.

Cechą charakterystyczną miodu akacjowego jest dość późna krystalizacja, która trwa nawet do roku od daty rozlewu.

Dlaczego warto sięgać po miód akacjowy?

Miód ten wyróżnia się na tle innych miodów wyższą zawartością sacharozy, dzięki czemu spożywany w sytuacjach wyczerpania i zmęczenia organizmu (i to zarówno psychicznego jak i fizycznego) dostarcza dużą dawkę energii, eliminując jednocześnie zmęczenie. Korzystnie wpływa na nasz organizm poprawiając nastrój, ułatwiając zasypianie czy łagodząc nerwicę.

Miód akacjowy wspomaga także leczenie chorób skóry łagodząc nawet bardzo silne stany zapalne.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Miód faceliowy

Miód faceliowy dzięki swoim różnorodnym właściwościom leczniczym od kilku już lat staje się coraz bardziej popularny. Produkowany jest on z nektaru kwiatów facelii i charakteryzuje się bardzo delikatnym słodkim smakiem oraz kwiatowym zapachem.

Miód faceliowy wyróżnia jasnożółta bądź zielonkawa barwa i lekko mazista konsystencja.

Dlaczego warto sięgać po miód faceliowy?

Miód faceliowy polecany jest jako środek wspomagający w leczeniu chorób układu krążenia czy nadciśnienia tętniczego. Ponadto działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwkaszlowo i dlatego bywa niezbędnym wspomagaczem przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Sprawdza się także jako środek zabiegający stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, a stosowany regularnie wzmacnia układ odpornościowy.

Miód faceliowy wspomaga także pracę wątroby zwiększając jej efekt żółciopędny, dlatego polecany jest także w trakcie zatruć pokarmowych. Poza tym warto wiedzieć, iż miód faceliowy niweluje szkodliwe działanie używek takich, jak papierosy i alkohol.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Miód spadziowy

Miód spadziowy to jeden z najbardziej wartościowych miodów, który powstaje z soku drzew iglastych lub liściastych, a dokładniej zebranej przez pszczoły wydzieliny owadów żerujących na liściach i igłach drzew. Wydzielina ta jest lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Dlatego miód spadziowy ma bardzo specyficzny smak, w którym często można wyczuć nuty igliwia i żywicy.

Dlaczego warto sięgać po miód spadziowy?

Miód spadziowy charakteryzuje się dużą ilością biopierwiastków, między innymi: magnezu, potasu, wapnia, sodu, fosforu, srebra, cyny czy molibdenu.

Miód spadziowy ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i napotne, dlatego świetnie się sprawdzi w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.

Korzystnie wpływa na nasz organizm poprawiając nastrój, ułatwiając zasypianie czy łagodząc nerwicę. Ponadto wzmacnia nasz układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne, a także niweluje szkodliwe działanie używek takich, jak papierosy i alkohol.

PAMIĘTAJ! Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze.

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy zwany również pyłkiem pszczelim to pyłek zebrany przez pszczoły z kwitnących roślin i częściowo przez nie przetworzony.

Barwa pyłku zależna jest od kwiatów, z jakich został pobierany, najczęściej jednak są to różne odcienie koloru żółtego.

Dlaczego warto sięgać po pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy to produkt znany i używany od setek lat. Nic w tym dziwnego, gdyż zawiera on prawie wszystkie substancje, które są niezbędne do rozwoju człowieka.

Pyłek kwiatowy składa się głównie z białka (20 do 40%), ale zawiera także węglowodany i tłuszcze. Ponadto składa się z fitohormonów, enzymów, witamin A, B, E, P, a także kwasu pantotenowego, biotyny oraz soli mineralnych.

Pyłek kwiatowy polecany jest przede wszystkim przy niedoborach białka, a także przy stanach zmęczenia i rozkojarzenia. Flawonoidy i fitosterole zawarte w pyłku kwiatowym, mają właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają one usprawnić układ immunologiczny.

Regularne spożywanie pyłku kwiatowego to idealny sposób na wzmocnienie organizmu!

Strona używa cookies