Wyświetlanie wszystkich wyników: 13

Ziarna i Nasiona

Ziarna i nasiona są zalążkami roślin. To element, z którego w późniejszym etapie wyrasta cała roślina, dlatego skumulowane są tam ogromne zapasy minerałów i witamin niezbędnych do jej dalszego rozwoju. Z tego też powodu są one niesamowicie zdrowym i cennym elementem zbilansowanej diety.

Właściwości Ziaren i Nasion

Ziarna i nasiona są źródłem ogromnej ilości składników odżywczych. Wśród nich na wymienienie zasługują przede wszystkim: żelazo, cynk, kwas foliowy, błonnik pokarmy oraz białko pochodzenia roślinnego. Znajduje się w nich także bogactwo witaminy E, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego, a także jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, a więc spowalnia procesy starzenia. Ponadto, odnaleźć w nich można zdrowe kwasy tłuszczowe, które, współdziałając z witaminą E, usprawniają pracę wątroby oraz oczyszczanie organizmu z wszelakich toksyn.

Przechowywanie Ziaren i Nasion

Sposób w jaki przechowuje się ziarna i nasiona ma niebagatelny wpływ na ich smak, a przede wszystkim na zawarte w nich substancje odżywcze. Warto wiedzieć, że tego typu produktów nie powinno się trzymać w plastikowych opakowaniach. Wybierając niełuskane, nie trzeba się szczególnie martwić, gdyż nie są one narażone na działanie czynników zewnętrznych, powodujących utratę cennych właściwości. Inaczej jest w przypadku ziaren i nasion łuskanych, które to najlepiej schować w szklanych, ciemnych pojemnikach w chłodnym pomieszczeniu, gdyż wyższe temperatury oraz promienie słoneczne powodują obniżenie zawartości witamin, a także przyspieszają proces utleniania kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego.

Spożywanie Pestek i Nasion

Pestki i nasiona to coraz częściej spotykany składnik wielu potraw. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do filmu czy do podjadania w trakcie pracy. Coraz częściej, stanowią one także chrupiący element wielu sałatek. Warto pamiętać, że chcąc je uprażyć powinno się zadbać o maksymalne skrócenie tego procesu, dlatego też najlepiej robić to na dobrze rozgrzanej patelni. Długotrwały wpływ wysokiej temperatury drastycznie zmniejsza właściwości prozdrowotne tego typu produktów.

Ziarna, Nasiona, Pestki

Babka płesznik

25.50

Ziarna, Nasiona, Pestki

Pestki Dyni Prażone

14.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Nasiona konopi

8.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Czarnuszka – nasiona

11.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Len Mielony

8.50

Ziarna, Nasiona, Pestki

Siemię Lniane

8.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Ostropest Plamisty Mielony

11.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Pestki Dyni

12.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Słonecznik Prażony

9.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Ziarna Lnu Prażone

10.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Słonecznik Łuskany

8.00

Ziarna, Nasiona, Pestki

Sezam Czarny Niełuskany

11.50

Jakie Ziarna, Pestki Nasiona Znajdziesz w Sklepie SemCo?

Nasza szeroka oferta obfituje w różnorodne, wysokiej jakości produkty. Dokonujemy starannej selekcji przy wyborze naszego asortymentu, dlatego też możesz być pewien, że wszystkie zakupione w naszym sklepie ziarna, pestki i nasiona spełnią Twoje oczekiwania w 100%!

Nasiona Konopi

Nie bez powodu nazywane są super-składnikiem, gdyż zawierają one wprost idealną proporcję kwasów omega-6 do kwasów omega-3. Ponadto, nasiona konopi obfitują w witaminę E, fosfor, żelazo, cynk oraz magnez.

Nasiona konopi poprawiają krążenie krwi w Twoim organizmie, zmniejszają ryzyko zawału serca oraz choroby wieńcowej, miażdżycy, a także wspomogą Twój układ odpornościowy i widocznie poprawią kondycję Twojej skóry włosów i paznokci.

Ziarna konopi to świetny dodatek do kanapek czy pieczonego chleba. Możesz także spożywać je w sałatkach, koktajlach czy też płatkach śniadaniowych.

Ziarna Czarnuszki

Badania naukowe wykazały, że nasiona czarnuszki stanowią cenny element diety wspomagającej walkę z nowotworem, a nawet jego profilaktyce. Właściwości te zawdzięczają obecnym w nich tymochinonie.

Inne działania prozdrowotne jakie wykazują ziarna czarnuszki to: obniżenie poziomu glukozy we krwi, obniżenie ciśnienia tętniczego, a także łagodzenie infekcji i chorób górnych dróg oddechowych w tym astmy. Co więcej, wpływają one korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, polepszając procesy zapamiętywania, koncentracji oraz ogólne samopoczucie. Mogą być one także czynnikiem spowalniającym rozwój choroby Alzheimera!

Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Świetnie będą się komponowały z wytrawnymi potrawami na bazie drobiu czy jagnięciny, ale także jako dodatek i ozdoba do kanapek, a nawet domowego twarożku.

Ostropest Plamisty Ziarna

Ostropest plamisty to bogactwo flawonoliganów określanych sylimaryną, ale także witaminy E oraz steroli. Jego zdrowotne właściwości mogą być wyjątkowo cenne w przypadku osób, które mają problemy z wątrobą, gdyż hamuje on zmiany martwicze, ale także pomaga uszczelnić jej błony komórkowe, przez co chroni przed szkodliwym wpływem toksyn.

Zaleca się jego spożywanie po zatruciu alkoholem bądź grzybami, a także po długotrwałym stosowaniu antybiotyków czy w stanach zapalnych wątroby. Ponadto, pomaga on zapobiegać miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga regenerację nerek.

Najczęściej zalecane jest picie naparu przygotowanego z ziaren ostropestu plamistego. Jednak świetnie sprawdzą się one także jako dodatek do przygotowywanych przez Ciebie dań takich jak: sałatki, zupy, smoothies, sosy czy owsianki. Nasiona te, przed dodaniem do potraw warto zmielić, najlepiej w młynku do pieprzu bądź kawy.

Nasiona lnu

Nasiona lnu, to inaczej siemię lniane. Jest ono cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych takich jak: wapń, cynk, magnez. Len to również lignany wykazujące właściwości ochronne dla wątroby, a także działanie przeciwnowotworowe.

Jego prozdrowotne właściwości w szczególności mogą docenić osoby zmagające się z chorobami tarczycy oraz cierpiące na cukrzycę. Zalecany jest on także przy problemach gastrycznych czy wrzodach żołądka.

Nasiona lnu wykazują działanie żelujące, dlatego świetnie nada się on do zagęszczania zup, sosów, a nawet owsianki. Będzie on także idealnym dodatkiem do wypieku domowego chleba, sałatek czy jako zdrowa ozdoba Twoich kanapek!

Pestki z dyni

Pestki dyni to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także witaminy C, witaminy E, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, cynku, wapnia, magnezu i wielu innych składników mineralnych. Są one zalecane głównie mężczyznom, gdyż korzystnie wpływają one na ich płodność, poprawiają sprawność seksualną, a także wspomagają leczenie dolegliwości prostaty.

Nasiona dyni wykazują także działanie obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy, a dodatkowo wspomagające opóźnianie procesów starzenia i profilaktyki nowotworowej.

Dzięki zawartości kukurbitacyny, pestki dyni mogą być stosowane jako środek do odrobaczania u osób w każdym wieku.

Pestki z dyni mają niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Można je używać zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kasz, past kanapkowych czy słodkich deserów. Prażone pestki dyni są smacznym i chrupiącym dodatkiem do dań, ale także idealną przekąską do ulubionego filmu!

Pestki słonecznika

Słonecznik swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy E, ale także witaminom z grupy B. Badania naukowe wykazały, że dzięki temu może on być stosowany pomocniczo w leczeniach zaburzeń układu nerwowego.

Pestki słonecznika to także ogromne ilości fitosteroli, które pomogą Ci obniżyć poziom złego cholesterolu, a także zmniejszą ryzyko zachorowania na raka oraz choroby serca.

Ziarna słonecznika to pyszna i zdrowa przekąska do pracy, na uczelnię czy do szkoły dla Twojej pociechy! Możesz dodać je także do wypieku domowego chleba, ciast, deserów, kanapek czy jako dekorację do swojej owsianki.

Korzystając z naszego sklepu SemCo® możesz być pewien, że zakupiony przez Ciebie produkt był wybierany i przechowywany z największą dbałością o nawet najdrobniejsze szczegóły, co powoduje, że wybrane ziarna, pestki, nasiona będą najwyższej jakości z zachowaniem cennych dla nich składników odżywczych!

Strona używa cookies