Wyświetlanie wszystkich wyników: 13

Mąki, mieszanki chlebowe

Ostatnie lata to czas, w którym kładzie się coraz większy nacisk na zdrowe odżywianie. Wzrastająca świadomość na temat korzyści, jakie daje stosowanie pełnowartościowej i zbilansowanej diety, sprawia, że tanie pieczywo czy bułki kupowane w dyskontach nie są już traktowane jako jedyna możliwa alternatywa. Te wysokoprzetworzone produkty zawierają np. duże ilości węglowodanów. Trudno jest prowadzić zdrowy tryb życia, stosując jednocześnie zwykłe pieczywo.

W takiej sytuacji nie powinno nikogo dziwić, że obecnie coraz większą popularnością cieszą się takie rozwiązania jak wyroby piekarnicze własnej roboty. Ponieważ do ich wytworzenia można wykorzystać na przykład mąkę bezglutenową czy pozbawioną tłuszczy, jest to dobre rozwiązanie z punktu widzenia osób odchudzających się i dbających o swoją linię, a także wegetarian i wegan. Produkty stworzone w ten sposób (mogą być to chleby i bułki, ale także ciastka, rogaliki itp.) są nie tylko zdrowe, ale jednocześnie smaczne.

Mąki i mieszanki chlebowe

Len Mielony

5.24

Mąki i mieszanki chlebowe

Mąka Jaglana

6.19

Mąki i mieszanki chlebowe

Chleb Bezglutenowy Jasny

10.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Mąka Konopna

9.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Ostropest Plamisty Mielony

7.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Tapioka – Skrobia z Manioku

8.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Mąka Ryżowa

5.24

Mąki i mieszanki chlebowe

Muffiny Czekoladowe Bezglutenowe

12.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Mąka Orkiszowa Pełnoziarnista

7.20

Mąki i mieszanki chlebowe

Mąka Gryczana Bezglutenowa

14.00

Mąki i mieszanki chlebowe

Mąka Żytnia Pełnoziarnista

5.50

Len mielony odtłuszczony

Odtłuszczony len mielony to produkt, który może zostać wykorzystany na różne sposoby, zarówno jako samodzielny zamiennik dla mąki pszennej, jak i uzupełnienie innych mąk.

Len odtłuszczony jest produktem, który może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Można użyć go na przykład podczas przygotowywania pierogów lub pieczenia chlebów w domowych warunkach. To jeszcze nie wszystko – produkt ten może zostać zastosowany także w celu sporządzania koktajlów, zagęszczania zup i sosów, wzbogacania surówek itp.

Len mielony to interesujące rozwiązanie dla każdego, kto chce stosować się do diety wegetariańskiej. Jest to możliwe z uwagi na skład tego produktu (przykładowo, w lnie odtłuszczonym nie znajdziemy glutenu). Dzięki odtłuszczeniu produkt ten nie jest wysokokaloryczny, zachowując jednocześnie białko i błonnik, czyli składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Domowy chleb bezglutenowy

Jest to mieszanka piekarnicza przeznaczona do samodzielnego przygotowania chleba. Chleb bezglutenowy został przygotowany na bazie mąki ryżowej, skrobi tapioki oraz błonników. Dzięki temu pieczywo nie tylko lepiej smakuje i jest zdrowe dla organizmu, ale także – o czym nie wolno zapominać – zachowuje świeżość przez długi czas.

Mąka jaglana

Mąka jaglana to produkt, który z różnych powodów warto umieścić w zbilansowanej, pełnowartościowej diecie. Przede wszystkim jest on lekkostrawny (a zatem, mogą używać go osoby borykające się ze wzdęciami i problemami z układem pokarmowym) i nie powoduje niepożądanych reakcji alergicznych (oczywiście, osoby cierpiące na alergię powinny skonsultować się z lekarzem w celu, by upewnić się, że spożywanie produktów jaglanych im nie zaszkodzi).

Warto zdecydować się na mąkę jaglaną z uwagi na jej charakterystyczny, orzechowy smak z nutą goryczy.

Mąka z konopi do pieczenia

Jest to ekologiczna mąka, które – podobnie jak ma to miejsce w przypadku jaglanego odpowiednika – charakteryzuje się między innymi słonym, orzechowym smakiem. Warty uwagi jest także skład chemiczny: mąka konopna to solidna dawka białek i minerałów (żelazo, magnez, potas, cynk, siarka, wapń oraz wiele innych makro i mikro pierwiastków oraz kwasy tłuszczowe Omega-3/Omega-6), a jednocześnie brak błonnika.

Jak stosować mąkę z konopi? Istnieją różne dostępne sposoby wykorzystania, w tym na przykład używanie jej jako dodatek do jogurtów, naleśników, zup czy sosów.

Tapioka

W składzie skrobi tapioka znajdują się przede wszystkim lekkostrawne węglowodany, co sprawia, że warto stosować ją w przypadku osób mających problem z układem pokarmowym. Oprócz tego, można znaleźć w niej na przykład potas, który wywiera pozytywny wpływ na działanie układu naczyniowo-sercowego. Warto dodać, że tapioka nie ma żadnego wyrazistego aromatu oraz smaku. Co to oznacza? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: tapioka nie przyczynia się do smaku potraw, do których jest dodawana. Dzięki temu nie trzeba obawiać się, że zaburzy ona smak ulubionych ciastek, budyni, przetworów owocowych, zup czy musów.

Ostropest mielony

Ostropest to ciekawy dodatek, jeśli jesteś fanem musli, sałatek warzywnych czy owocowych. Jest to produkt niskokaloryczny (odtłuszczony), a dzięki swojemu składowi (zawiera on między innymi sylimarynę) charakteryzuje się cennymi właściwościami przeciwzapalnymi. Systematyczne stosowanie ostropestu przekłada się w pozytywny sposób na funkcjonowanie wątroby czy poziom cholesterolu.

Mąka ryżowa

Od kilku lat mąka ryżowa jest chętnie wykorzystywana jako alternatywa dla tradycyjnych mieszanek. Można użyć jej na przykład podczas sporządzania domowych wypieków czy w celu zagęszczania zup i sosów.

Produkt ten to również cenne właściwości zdrowotne (brak glutenu). Jest on zalecany również osobom cierpiącym na różnego rodzaju alergie pokarmowe, aczkolwiek konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem jeszcze przed spożyciem mąki ryżowej.

Muffiny bezglutenowe czekoladowe

Muffiny bezglutenowe czekoladowe to umiejętny mix, na który powinny zdecydować się osoby, które poszukują jednocześnie produktów zdrowych i łakoci. Specyficzny skład sprawia, że muffiny bezglutenowe to produkt lekkostrawny, a jednocześnie stanowiący sycącą dawkę energii. Ten ostatni atut jest możliwy m.in. dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

Mąka orkiszowa wieloziarnista 2000

Wieloziarnista mąka orkiszowa to dobre rozwiązanie, jeżeli chcesz przygotować takie produkty jak na przykład:

  • bułki,
  • rogaliki,
  • pierogi,
  • ciasta,
  • chleb

Jednocześnie, pełnoziarnista mąka z orkiszu to produkt o cennych właściwościach zdrowotnych. Taki stan rzeczy wynika między innymi z wysokiego poziomu zawartości białka, błonnika i węglowodanów.

Mąka gryczana bezglutenowa

Mąka gryczana bezglutenowa to rozwiązanie, które warto rozważyć podczas przygotowywania diety bezglutenowej lub wegetariańskiej. To jeszcze nie jedyny cenny atut tego rozwiązania. Warto bowiem pamiętać, że mąka gryczana charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu może ona zostać wykorzystana jako element diety dla osób borykających się z wysokim poziomem cukru we krwi.

Ponieważ tego typu produkt ma w swoim składzie dużą ilość błonnika (10%), nie musisz obawiać się, że spożywanie pieczywa ciast wykonanych z jej użyciem spowoduje wzdęcia czy uczucie niestrawności.

Oprócz tego warto mieć na uwadze, że mieszanka gryczana ma w swoim składzie także takie elementy jak na przykład wapń, miedź, żelazo, kobalt czy magnez – są to składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Mąka żytnia pełnoziarnista

Mąka żytnia pełnoziarnista to przede wszystkim charakterystyczny, lekko kwaśny i orzechowy smak. Jest to tradycyjna mieszanka wykorzystywana podczas domowej produkcji pieczywa. Warto, by na korzystanie z tego typu mąki zdecydowały się osoby mające problemy z wysokim poziomem glukozy oraz cholesterolu we krwi.

Mąka ryżowa – Młyn Niedźwiady

Mąka ryżowa – Młyn Niedźwiady ma w swoim składzie między innymi witaminy z grupy B (znajdują się w niej witaminy B1, B2, B3 oraz B6). Dzięki temu jej regularne spożywanie dobrze przekłada się na funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego oraz prawidłową pracę serca. Witaminy z grupy B to nie jedyne cenne składniki odżywcze, które można znaleźć w mące ryżowej. Trzeba pamiętać, że mieszanka ta ma w swoim składzie również magnez, co w pozytywny sposób wpływa na ludzkie kości. Co ciekawe, można znaleźć w niej również foliany (składniki te wywierają korzystny wpływ na... płodność u mężczyzn). Ponadto, zaleca się stosowanie mąki ryżowej w przypadku osób, u których został stwierdzony wysoki poziom cholesterolu we krwi. Chleby, bułki, rogaliki i ciasta wykonane z mąki ryżowej są pyszne i bardzo zdrowe.

Mąki i mieszanki chlebowe – co obejmuje ta kategoria?

W skład tej grupy produktów wchodzą różnorodne rozwiązania. Wśród nich znajdują się między innymi:

Strona używa cookies