Słodycze i przekąski

Zdrowe odżywianie nie musi być równoznaczne z całkowitym wykluczeniem słodyczy ze swojego jadłospisu. Zwykłe słodkie przekąski, które można znaleźć na sklepowych półkach, zawierają jednak mnóstwo zbędnych dodatków i szkodliwych składników, dlatego dbając o siebie i swoje samopoczucie, warto sięgać po słodycze z lepszym, zdrowszym składem.

Nowość!

Słodycze i przekąski

Suszone morele

13.50

Słodycze i przekąski

Figi Suszone

34.50

Słodycze i przekąski

Kajmak Tradycyjny

18.50

Słodycze i przekąski

Suszone Maliny

20.00

Orzechy i bakalie

Migdały

35.00
31.00
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

Dlaczego lepiej unikać zwykłych słodyczy?

Słodycze typu batoniki, czekoladki czy cukierki, które można znaleźć w każdym sklepie, nie powinny trafiać do diety osoby, która stawia na zdrowy tryb życia. Wynika to z ich składu, który poza cukrem bardzo często uwzględnia również szereg sztucznych dodatków lub niskiej jakości składników. Niekorzystne dla zdrowia substancje, które można znaleźć na etykietach takich produktów to między innymi:

  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • olej palmowy,
  • barwniki,
  • konserwanty,
  • sztuczne słodziki.

Składniki te mogą rozregulowywać pracę układu trawiennego i hormonalnego, wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a nawet zaburzać funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości, prowadząc do nadwagi i otyłości. Tymczasem praktycznie wszystkie rodzaje słodyczy da się przygotować zdrowiej, uwzględniając w ich składzie składniki odżywcze, a także dobre źródła błonnika, witamin czy minerałów. Dobry skład jest natomiast podstawą zdrowych przekąsek, których nie trzeba unikać nawet na diecie.

Czym charakteryzują się zdrowe słodycze i przekąski?

Miód, suszone owoce, orzechy i dobrej jakości czekolada z wysoką zawartością naturalnego kakao - wszystkie te składniki mogą stanowić podstawę pysznego i przede wszystkim zdrowego deseru, który w pełni zaspokaja ochotę na słodycze, jednocześnie nie dostarczając organizmowi pustych kalorii i zbędnych substancji szkodliwych. W dobrej jakości przekąskach nie ma tłuszczów utwardzonych, barwników czy syntetycznych dodatków poprawiających smak lub konsystencję produktu. Kluczem do osiągnięcia najlepszych właściwości prozdrowotnych takich słodyczy jest krótki, prosty skład. Rolę substancji słodzącej może pełnić w nich miód, cukier trzcinowy czy ksylitol. Podstawą słodkiego smaku bywają również suszone owoce, zawierające fruktozę. Takie składniki dostarczają organizmowi cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a także błonnika, który wspiera proces trawienia. Jeśli chodzi o zdrowe słodycze, dobrym wyborem jest także czekolada, która dzięki zawartości kakao wspiera pracę mózgu i układu nerwowego, a także dba o poprawę samopoczucia i dostarcza organizmowi dobrej energii do działania.

Czy ekologiczne znaczy zdrowsze?

Poza krótkim, dobrym składem wśród zdrowych słodyczy warto szukać także tych o ekologicznym składzie. Sprawdzone pochodzenie składników jest bowiem gwarancją ich czystości i jakości. Sięgając po organiczne lub ekologiczne przekąski, nie trzeba martwić się o pozostałości substancji chemicznych stosowanych podczas uprawy. Związki te nierzadko wywołują alergie i zatrucia pokarmowe, dlatego eko słodycze i przekąski warto podawać zwłaszcza najmłodszym.

Zdrowe słodycze i przekąski - dla kogo?

Zdrowe przekąski i słodycze produkowane są przede wszystkim dla dzieci, które kochają słodki smak i często szukają takiej formy nagrody po spożytym posiłku. Rodzice, którzy nie chcą podawać swoim pociechom produktów zawierających cukier, niskiej jakości czekoladę, konserwanty czy barwniki, powinni zainteresować się tematem zdrowych słodyczy o ulepszonym składzie. Takie pełnowartościowe przekąski można bez obaw spakować dziecku na spacer, na drugie śniadanie w szkole czy na wycieczkę. Słodycze bez białego cukru będą też idealnym pomysłem na prezent zamiast lizaków, cukierków czy batoników. Warto podkreślić jednak, że nie tylko najmłodsi lubią sięgnąć po coś słodkiego, aby poprawić sobie humor lub zaspokoić ochotę na małą przekąskę. Również dorośli bardzo często mierzą się z problemem zbyt częstego spożywania słodkich przysmaków. W takim przypadku zdrowe słodycze mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem zarówno dla osób na diecie odchudzającej, jak i dla tych, którzy zwyczajnie próbują zadbać o swój zdrowszy styl życia.

Przekąski na przyjęcie, urodziny czy wieczór filmowy

Spotkania w większym gronie to często okazja do wspólnego zajadania przekąsek i deserów. W takim przypadku - podobnie jak i na co dzień - warto zaopatrzyć się w zdrowsze wersje słodyczy, aby zachęcić do zmiany diety zarówno innych członków rodziny, jak i znajomych. Do miseczek można wsypać wtedy suszone owoce, orzechy i owoce w czekoladzie. Dobrym wyborem będą także ciasteczka bez cukru lub domowe wypieki przekładane zdrowym kremem czekoladowym lub czekoladową śliwką.

Jakie słodkie przekąski można wybrać na deser?

Słodycze to nie tylko batony i czekoladki, to również słodkie kremy, miody smakowe czy owoce w aksamitnej polewie czekoladowej. Bakalie, czyli orzechy i suszone owoce, stanowią idealną naturalną przekąskę bez cukru. Można spożywać je bez żadnych dodatków, na przykład w trakcie pracy czy podczas oglądania telewizji. Bakalie stanowią również dobrą podstawę do przygotowania własnych batoników muesli i zdrowych wersji ciast z dodatkami. Można wzbogacić nimi także ulubione płatki lub dodać je do owsianki. Miody smakowe, najczęściej z dodatkiem owoców liofilizowanych, to kolejna samodzielna przekąska lub gotowy dodatek do:

  • herbat i naparów,
  • naleśników,
  • gofrów,
  • tostów i kanapek,
  • wafli,
  • omletów.

Podobnie jak zdrowsze wersje kremów orzechowych czy czekoladowych, takie słodycze pomagają w przygotowaniu ulubionych posiłków z lepszej jakości dodatkami. Jednocześnie dostarczają organizmowi składników, których może brakować w codziennej diecie, zwłaszcza eliminacyjnej.

Czy zdrowe słodycze można jeść bez ograniczeń?

Zdrowe słodycze i przekąski pozwalają wprowadzić urozmaicenie do codziennego jadłospisu, ale nie powinny być spożywane bez ograniczeń. Słodkości warto włączać do swojej diety z umiarem, pamiętając o kaloryczności takich produktów jak orzechy, miód czy dobrej jakości cukier trzcinowy. Nawet najlepiej skomponowane słodycze nie są pozbawione kalorii i nie powinny przeważać w jadłospisie osoby, która prowadzi zdrowy tryb życia.

Strona używa cookies