Walentynkowe fit desery

Kobieta i mężczyzna przytulają się czule w kuchni podczas przyrządzania słodkiego deseru.

„Przez żołądek do serca”, dlatego na Walentynki warto przygotować dla swojej drugiej połowy coś naprawdę wyjątkowego. Po romantycznej kolacji, spacerze, czy wyjściu do kina, ukochaną lub ukochanego można zaprosić na słodki, ale też nietuczący deser. Walentynkowe fit desery potrafią być zaskakujące, dlatego z pewnością zrobią duże wrażenie nawet na najbardziej wymagającej osobie.

SPIS TREŚCI:

  1. Jakich składników użyć?
  2. Lody z olejem dyniowym
  3. Brownie – ciasto czekoladowe bez pieczenia
  4. Ciastka czekoladowo-bananowe
  5. Deser konopno-owocowy

Walentynkowe fit desery – jakich składników użyć?

Desery występują w wielu postaciach i formach. To nie tylko ciasta pieczone w piekarniku, ale także zimne lody, kremy w słoiczkach czy kruche ciasteczka, idealne do wspólnej kawy. Planując deser na Walentynki, warto wybrać ten, który będzie zawierał naturalne afrodyzjaki. Czekolada, figi, wanilia, czy pistacje to tylko kilka przykładowych produktów, które doskonale sprawdzą się w słodkim wypieku. Aby deser pozostał jak najmniej kaloryczny, zamiast czekolady można skorzystać z samego kakao, a cukier i cukier waniliowy zastąpić niskokalorycznym słodzikiem. Warto pamiętać również, że deser nie musi dostarczać jedynie tak zwanych pustych kalorii. Istnieje wiele przepisów na słodkości, które są nie tylko pyszne, ale i wartościowe – pozwalają zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.

Kobieca ręka polewająca miodem lody, znajdujące się w półmisku.

Lody z olejem dyniowym

Słodkie lody i lekko orzechowy smak oleju dyniowego to z pewnością ciekawe i zaskakujące połączenie. Olej z pestek dyni dodawany jest między innymi do ciast z orzechami, do serników oraz właśnie do lodów, najczęściej waniliowych. Co ważne, obecne w nim składniki odżywcze pomagają zadbać o płodność, dlatego desery z takim wyjątkowym dodatkiem powinny wybierać dla siebie zwłaszcza pary starające się o dziecko. Olejem dyniowym można polać gotowe, dobrej jakości lody lub przygotować lody dyniowe od początku do końca samodzielnie. Do ich przyrządzenia potrzebne będą:

  • 1/2 litra pełnotłustego mleka,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 125 ml oleju zimnotłoczonego z pestek dyni
  • 100 g wybranego słodzika lub fit cukru, np. cukru fiołkowego (fiołki również uznawane są za afrodyzjak),
  • 60 g miodu,
  • 3 żółtka,
  • laska wanilii,
  • 3/4 łyżeczki soli.

Na początek mleko, śmietanę, cukier, miód, nasionka wanilii oraz sól należy podgrzać w garnku (nie dopuścić do zagotowania). W tym czasie w osobnej misce żółtka trzeba dobrze wymieszać rózgą, a następnie stopniowo wlewać do nich mieszankę mleka i pozostałych składników. Kiedy cały płyn połączy się z żółtkami, gotową masę trzeba ponownie podgrzać, aż zgęstnieje – około 10 minut. Kiedy mieszanka nieco przestygnie, można dodać do niej olej dyniowy i ponownie wymieszać do połączenia, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej i zamrozić. Proces mrożenia domowych lodów może trwać do 12 godzin. W tym czasie co 30 minut masę należy przemieszać, aby zyskała kremową konsystencję. Gotowe lody można polać miodem i posypać prażonymi pestkami dyni.

Czekoladowe brownie w kształcie serca na drewnianej desce kuchennej.

Brownie – ciasto czekoladowe bez pieczenia

Mocno kakaowe, kremowe, wilgotne i słodkie czekoladowe brownie to kolejny sprawdzony pomysł na walentynkowy fit deser. Jest on nie tylko wolny od dodatku cukru, ale również bogaty w wartościowe dodatki, znane jako superfoods. Do przygotowania brownie potrzebne będą:

  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżka naturalnego kakao,
  • 2 łyżki karobu,
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nasion konopi,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ponownie fit cukru fiołkowego .

Dodatkowo na polewę: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki naturalnego kakao oraz migdały do posypania.

Wszystkie składniki na deser brownie należy umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładko. Masę można przelać do blaszki lub bezpośrednio do małych foremek – na przykład w kształcie serca. Następnie deser trzeba wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie można przygotować polewę z pozostałych składników – olej kokosowy trzeba delikatnie podgrzać, jeśli nie jest płynny. Polany polewą czekoladową deser wystarczy oprószyć posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów. Ciasto warto ponownie umieścić w lodówce, aby polewa stwardniała i przyjemnie chrupała pod łyżeczką.

Ułożone na czarnym talerzu ciastka czekoladowo-bananowe

Ciastka czekoladowo-bananowe

Kawa i wilgotne, aromatyczne ciastko to kolejna propozycja na walentynkowe spotkanie we dwoje. Aby deser rozpływał się w ustach, ciastka muszą być lekko niedopieczone. Zaproponowane w przepisie orzechy pekan można zastąpić natomiast innymi, na przykład laskowymi lub włoskimi. Do ciastek potrzebne będą:

  • 110 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 110 g słodzika lub fit cukru,
  • 1 jajko,
  • 125 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 g ciemnego kakao,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki,
  • pół banana,
  • 170 g orzechów.

Masło z cukrem należy utrzeć mikserem na gładką masę. Kiedy składniki staną się jasne i puszyste, można dodać do nich jajko. Osobno należy przesiać mąkę, kakao, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Teraz składniki suche wystarczy wymieszać ze składnikami mokrymi. Na koniec do mieszanki należy dodać rozgniecionego banana oraz czekoladę. Ciasto trzeba umieścić w lodówce na 2 godziny przed przystąpieniem do lepienia kulek. Każda kula powinna mieć średnicę około 3 cm. Następnie kulki wystarczy obtoczyć w posiekanych orzechach i umieścić na blaszce. Kulki z ciasta muszą zostać ponownie schłodzone w lodówce przez co najmniej jedną godzinę. Na czas pieczenia piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni – program z termoobiegiem. Przed umieszczeniem ciastek w komorze każdą kulkę trzeba delikatnie spłaszczyć. Czas pieczenia to nie więcej niż 10 minut. Ciasteczka warto serwować na ciepło – są wtedy lekko ciągnące.

Stojący na starym, drewnianym stole półmisek z deserem konopno-owocowym.

Deser konopno-owocowy

Kolejna lekka i apetycznie prezentująca się przekąska to deserek konopno-owocowy, który warto przygotować w niewielkim słoiczku, salaterce lub kokilce. Osoby, które lubią niebanalne połączenia smakowe, deser mogą wzbogacić o dodatek w postaci szczypty chili. Do przygotowania deseru z tego przepisu potrzebne będą:

  • 2 banany,
  • 2 łyżki mleka migdałowego,
  • 2 szklanki jagód lub borówek,
  • 6 łyżek nasion konopi,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • łyżeczka oleju konopnego,
  • 1 szklanka pestek grantu,
  • miód lub daktyle, ewentualnie ulubiony słodzik,
  • łyżeczka cynamonu.

Banany, mleko, jagody, olej i cynamon należy zblendować dokładnie w wysokim naczyniu. Następnie płynną mieszankę trzeba połączyć z pozostałymi składnikami, czyli nasionami i wybranym „słodzidłem”. Kolejny krok to przełożenie masy do salaterek, czy ozdobnych słoiczków i umieszczenie deseru w lodówce na około 3 godziny. Przekąskę warto udekorować również całymi owocami jagód lub kawałkami truskawek – są afrodyzjakiem.

Fit deser na Walentynki to świetny sposób na sprawienie drugiej połowie przyjemności i zadbanie o jej dobry nastrój. Różne propozycje słodkich przekąsek można dopasować tak, aby lepiej sprawdziły się o poranku, przy popołudniowej kawie, czy po kolacji. Aby słodka przyjemność nie szła w parze ze złym samopoczuciem, warto postawić na deser, który jest nie tylko pełen słodyczy, ale także zdrowy, czyli pełen wartościowych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies