Pomysły na wegański bowl

Widok z góry na ustawione na drewnianym stole półmiski, wypełnione warzywami.

Serwowanie posiłków w misce jest wygodne, apetyczne i niezwykle modne. Przygotowane w ten sposób dania i przekąski spożywa się o różnych porach dnia – na śniadanie, obiad czy kolację. Bowl powinien zawierać składniki różnorodne i zdrowe, ale też dobrze współgrające ze sobą. Może być ciepły lub zimny. Może też bazować na produktach surowych lub poddanych obróbce termicznej. Ważne, aby komponować go zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Jak więc stworzyć pożywny bowl wegański?

SPIS TREŚCI:

    1. Czym jest bowl food?
    2. W jaki sposób komponować własne bowl?
    3. Przepisy na bowle wegańskie
    4. Bowl z soczewicą i quinoa
    5. Bowl z makaronem ryżowym i tofu
    6. Bowl na słodko z gruszką (smoothie bowl)
    7. Bowl z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami

 

Czym jest bowl food?

Modne „bowl food” to nic innego jak jedzenie w misce, czyli posiłek serwowany nie na talerzu, a właśnie w kulistym naczyniu, tworzący jedno, doskonale zbilansowane danie. W takiej misce powinny znaleźć się wszystkie grupy składników odżywczych, czyli zdrowe tłuszcze, źródło białka i węglowodanów, a także warzywa i/lub owoce. Najważniejsze cechy bowl food to:

  • dobre zbilansowanie składników, zapewniające równowagę mikroelementów,
  • różnorodność, pozwalająca na dopasowanie dania do różnych preferencji smakowych,
  • wysokie walory prozdrowotne, ponieważ bowl tworzy się ze świeżych, nieprzetworzonych składników.

Warto wspomnieć także, że bowl food wywodzi się z tradycji Buddha bowl, określanej mianem miski mocy. Z założenia jest to danie skomponowane na bazie świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem węglowodanów, takich jak kasza czy ryż. Gotowy posiłek w misce powinien być pożywny, aromatyczny, kolorowy i apetyczny – także wizualnie.

W jaki sposób komponować własne bowl?

Miska pełna świeżych składników pełnych witamin i minerałów jest nie tylko zdrowa, ale też szybka i prosta w przygotowaniu. Można z łatwością skomponować ją samodzielnie, bazując na ulubionych produktach. Podstawowe składniki, które powinny pojawić się w takim posiłku to:

  • sałata – jako przedstawiciel warzyw jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Warto ułożyć ją na spodzie jako „tło” dla innych składników. Nie trzeba też ograniczać się do tradycyjnej sałaty masłowej – można zastąpić ją jarmużem, szpinakiem, a nawet listkami bazylii.
  • warzywa – powinny być podstawą dania, nadającą mu urozmaicone, apetyczne kolory. Marchew, pomidor, kukurydza, czerwona fasola – to składniki, które utworzą w misce prawdziwą tęczę. Urozmaicić warto także strukturę dania, stawiając na różne kształty i tekstury, na przykład poprzez pieczenie czy grillowanie.
  • pełne ziarno – produkty pełnoziarniste zawierają białko i błonnik. Dzięki nim posiłek jest pełnowartościowy i syci na dłużej. W tej roli sprawdzą się między innymi kasze, soczewica, ciecierzyca i fasola.
  • sos – to dzięki niemu danie będzie smaczne i bardziej soczyste. Dressing można wykonać z oliwy lub ulubionego oleju zimnotłoczonego. Wystarczy połączyć go z sokiem z cytryny, słodzidłem i musztardą. Dodatkowo, można dodać do niego ulubione zioła i przyprawy, w tym także pikantne. Zamiast sosu lub obok niego do bowla często dodaje się też hummus lub innego typu pasty, które świetnie łączą się z warzywami.

Przepisy na bowle wegańskie

Każdy bowl, także ten wegański, powinien dostarczyć organizmowi trzech głównych składników: węglowodanów, białka i tłuszczu. Źródłem węglowodanów – najlepiej tych złożonych – są takie produkty jak kasza, ryż, ziemniaki czy makaron. To właśnie przygotowanie tych elementów posiłki zajmuje zwykle najwięcej czasu, dlatego komponowanie dania w misce warto rozpocząć od ich ugotowania czy upieczenia. Kolejnym ważnym składnikiem są białka, którego w diecie wegańskiej dostarczają kasze, strączki oraz tofu. Obok nich do miski powinny trafić także tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli olej, pestki, orzechy lub awokado. Oczywiście, w wegańskim bowlu muszą znaleźć się także warzywa, a im ich więcej, tym korzystniej dla zdrowia.

 

Widok z góry na buddha bowl z soczewicą czarną i quinoa.

Buddha Bowl z soczewicą i quinoa

Bowl z czarną soczewicą i komosą ryżową jest barwny, sycący i bardzo pożywny. Do przygotowania tego dania potrzebne są natomiast:

  • 100 g soczewicy,
  • 100 g komosy ryżowej,
  • 2 łyżki sezamu,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • skórka z cytryny,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 2 łyżki wybranego oleju, na przykład sezamowego,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili.

Przedstawione składniki tworzą bazę bowla, do którego należy dodać wybrane warzywa i owoce, w tym: pomidorki koktajlowe, awokado, papryka żółta, papryka czerwona, mango, marchew. Danie podawane jest także z sosem na bazie tahini. Do przygotowania potrzebne są:

  • 2 łyżki pasty tahini,
  • łyżka oleju o delikatnym smaku,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka syropu klonowego.

Przygotowanie bazy: Aby przygotować bazę do tego bowla, należy wypłukać soczewicę, namoczyć ją w wodzie przez około godzinę, ponownie wypłukać i ugotować do miękkości. Komosę ryżową po przepłukaniu należy ugotować osobno w osolonej wodzie, w proporcji 2:1 (dwa razy więcej wody). Oba produkty wystarczy wymieszać ze sobą z sezamem, pokrojoną natką i szczypiorkiem oraz pozostałymi składnikami bazy.

Przygotowanie warzyw: Warzywa do bowla wystarczy umyć i pokroić w preferowane kształty.

Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki wymieszać, np. w zamkniętym słoiczku.

 

Stojący na kuchennym stole półmisek buddha bowl z makaronem ryżowym i tofu.

Buddha Bowl z makaronem ryżowym i tofu

Ten bowl w stylu azjatyckim nie wymaga wielu składników, ale i tak zaskakuje złożonym smakiem. Do przygotowania posiłku potrzebne są:

  • makaron ryżowy 50 g (w postaci suchej),
  • pół zielonej papryki,
  • 1/3 kostki tofu,
  • cykoria,
  • łyżka sezamu.

Makaron ryżowy należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu wystarczy pokroić, podobnie jak paprykę i cykorię. Wszystkie składniki ułożone w misce można posypać sezamem i polać sosem na bazie: łyżki sosu sojowego, łyżki soku z cytryny, dwóch ząbków czosnku, płatków chili oraz ulubionego oleju.

 

Widok z góry na półmisek buddha bowl z owocami.

Bowl na słodko z gruszką (smoothie bowl)

Wegańskie bowle mogą pełnić też rolę słodkiej, ale nadal zdrowej przekąski. W tej wersji sprawdzą się również na lekkie śniadanie. Do przygotowania  takiej propozycji potrzebne będą:

  • 2 banany,
  • 4 daktyle świeże lub namoczone w wodzie (30 minut),
  • gruszka,
  • 2 łyżki karobu lub kakao,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • wiórki kokosowe, nasiona chia, wybrane orzechy i pestki, na przykład migdały.

Miękkie produkty na smoothie bowl wystarczy połączyć w blenderze z kakao i mlekiem kokosowym. Pozostałe składniki wystarczy posiekać i wysypać na przygotowany mus. Część banana można pozostawić w kawałku i pokroić w plasterki ułożone na wierzchu dania tuż przed podaniem.

 

Stojący na stole półmisek buddha bowl z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami.

Bowl z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami

Ten pożywny bowl wymaga nieco większego wkładu pracy, ale stanowi pyszną kompozycję wartościowych składników i zachęca do jedzenia zarówno wyglądem, jak i aromatem. Do przygotowania potrzebne będą:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 200 g brukselki,
  • 200 g dyni,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g tofu wędzonego,
  • burak czerwony,
  • 100 g kapusty czerwonej,
  • garść jarmużu.

Dodatki: kiełki, pestki dyni, 2 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka tymianku, łyżeczka ostrej papryki, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
  • łyżeczka posiekanego imbiru,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie bazy należy rozpocząć od podprażenia kaszy i przepłukania jej przed ugotowaniem. Kaszę jaglaną gotuje się w stosunku 1:1,5 przez około 10 minut. Warzywa wystarczy umyć i pokroić, a kapustę drobno posiekać i oprószyć solą. Buraka i dynię przed pieczeniem należy obtoczyć w oleju i przyprawach, a następnie wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. W tym czasie brukselkę należy ugotować krótko we wrzątku (ok. 5 minut), a po odcedzeniu dodać do pozostałych pieczonych warzyw na około 15 minut.

Na pięć minut przed końcem pieczenia na blachę należy wyłożyć także jarmuż oprószony solą i skropiony olejem. Pieczarki po pokrojeniu w plasterki wystarczy przesmażyć krótko na oleju z posiekanym czosnkiem i sosem sojowym dodanym pod koniec duszenia. Ostatni składnik – tofu – po posmarowaniu olejem należy grillować na patelni przez około 3 minuty na każdej stronie. Gotowe składniki wystarczy posypać pestkami i kiełkami oraz polecać sosem orzechowym (po zblendowaniu podanych składników).

Dodaj komentarz

Strona używa cookies