Skip links

Olej konopny ma szerokie zastosowanie, od gotowania po pielęgnację skóry.

Olej Konopny

23.00

Olej konopny to olej posiadający oryginalny smak i zapach oraz charakterystyczną lekko zieloną barwę. Wartościowy ze względu na unikalną, wysoką ponad 80% zawartość NNKT w tym γ-linolenowego, bardzo ważnego składnika codziennej diety.

W oleju konopnym głównymi składnikami są kwas linolowy z grupy kwasów tłuszczowych omega 6 ok. 50% i kwas linolenowy z grupy omega 3 ok. 18%, które występują w oleju bardzo korzystnej dla diety proporcji 3:1.

SKU: OKN-250

Opis

Z czego zrobiony jest olej konopny?

Olej konopny z nasion konopi

Olej konopny jest produkowany przez tłoczenie na zimno nasion konopi. Łacińska nazwa konopi brzmi „cannabis sativa”. Roślina od zawsze uprawiana była na umiarkowaną skalę.

Cannbis sativa pochodząca z Azji Środkowej była znaną i cenioną rośliną uprawną już od czasów prehistorycznych. Stosowana była powszechnie w leczeniu różnych dolegliwości a w średniowiecznych manuskryptach możemy odnaleźć jedne z pierwszych receptur, opisujących w jaki sposób wykorzystać potencjał tej rośliny w leczeniu różnych schorzeń skóry.

Wytwarzanie oleju w Wielkopolsce posiada co najmniej kilkunastowiekową tradycję. Z wykopalisk archeologicznych dowiadujemy się bowiem że mieszkańcy Biskupina uprawiali konopie już około roku 500 przed naszą erą. Ziarna konopi pochodzące z okresu wczesnośredniowiecznego odkryto w Gnieźnie. Z tych nasion lnianych i konopnych wytłaczali nasi pradziadowie olej, początkowo za pomocą stęp, a później również drewnianych pras („Kultura Ludowa Wielkopolski, pod red. Józefa Burszty”, t. II, Poznań 1964).

W kulturze materialnej olejarstwo, aż po wiek XX obok młynarstwa było najbardziej rozpowszechnioną gałęzią przemysłu rolno-spożywczego. Olej był powszechnym towarem konsumpcyjnym. Oprócz tego używano go również do konserwacji maszyn, wyrobu farb i lakierów, oświetlenia, w garbarstwie, kosmetyce i lecznictwie. Olejarstwo dość skąpo opisane w źródłach historycznych, doczekało się w przypadku olejarstwa ludowego dokładnego opisu etnograficznego, zwłaszcza w okresie największego rozkwitu.

Zawartość tłuszczu w nasionach konopi wynosi do 35%. Olej konopny uzyskuje się z łuskanych nasion konopi zawierających dużo nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3.

Olej konopny jest wartościowy ze względu na unikalną, wysoką ponad 80% zawartość NNKT w tym γ-linolenowego, pożądaną w codziennym menu. Olej konopny znany był jako doskonały nośnik substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne.

Tłoczony na zimno

W SemCo wszystkie oleje są tłoczone na zimno i nie są rafinowane. Jest to bardzo ważny moment w produkcji naszych olejów. Temperatura w czasie tego etapu produkcji nie przekracza 38℃, dlatego w oleju zostają zachowane najcenniejsze substancje bioaktywne pochodzące z nasiona, a także nie ulegają degradacji NNKT, stanowiące ważny składnik oleju.

Sedymentacja

Kolejnym ważnym etapem przy produkcji oleju konopnego jest sedymentacja, czyli oczyszczanie wytłoczonego oleju z drobin roślinnych, dostających się do oleju podczas tłoczenia. Proces przebiega naturalnie z wykorzystaniem siły grawitacji i wówczas cięższe cząstki konopi, które znajdują się w oleju opadają na dno zbiornika przez okres kilku dni i do butelek nalewany jest klarowny olej.

Olej „Bogaty w Omega 3”

Olej konopny zawiera około 20 procent kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). W składzie oleju konopnego znajduje się również kwas gamma- linolenowy (GLA) w ilości około 5 procent.

Właściowości

Jakie właściwości posiada Olej Konopny SemCo?

Właściwości zdrowotne oleju konopnego z nasion są znane od momentu wielu wieków w medycynie naturalnej. Obecnie doceniany jest dzięki zawartym w nim wielonienasycone kwasom Omega, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Olej konopny posiada perfekcyjną proporcję Omega 3 do Omega 6, która wynosi 3:1. Z uwagi na posiadane właściwości olej konopny znajduje zastosowanie jako wszechstronny środek spożywczy i naturalny kosmetyk. Bardzo ważnym składnikiem oleju z nasion konopi jest GLA.

Kwas gamma-linolenowy (GLA)

GLA produkowany jest przez organizm w znikomych ilościach. Hamująco na powstawanie GLA wpływają czynniki zewnątrzpochodne takie jak: wiek, picie kawy i alkoholu, obniżony poziom insuliny, niedoczynność tarczycy oraz podwyższenie poziomu glikokortykoidów. Jak wskazują liczne, przeprowadzone na całym świecie badania kliniczne jest on niezwykle istotny dla naszego organizmu. Wchodzi w skład błon komórkowych. Odpowiednia podaż tego składnika w diecie pozwala na utrzymanie właściwej plastyczności błon komórkowych umożliwiając właściwe przewodnictwo nerwowe. Kwas gamma linolenowy uczestniczy w syntezie prostaglandyn o właściwościach przeciwzapalnych. Dzięki tym właściwościom pozwala na oddziaływanie na uszkodzenia komórkowe na różnych poziomach.

Zastosowanie

Czy olej konopny wpływa na włosy i twarz?

Po olej konopny coraz częściej sięgają miłośnicy zdrowego stylu życia, ale także pacjenci szukający lekarstwa na choroby cywilizacyjne. Czy olejem konopnym można się leczyć? To pytanie zadaje sobie każdy kto dziś poszukuje skutecznego i naturalnego leku. Olej konopny szczególnie przydatny i efektywny w kosmetyce oraz dietetyce, a także profilaktycznie na wiele dolegliwości.

  • podnosi odporność i dba o prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych,
  • pomaga w zmniejszeniu i regulacji poziomu cholesterolu,
  • pomaga utrzymać gospodarkę hormonalną na odpowiednim poziomie,
  • pomaga łagodzić i redukować stany zapalne wewnątrz organizmu,
  • pomaga zapobiega chorobom układu krwionośnego i serca,
  • pomaga chronić przed nowotworami i innymi niebezpiecznymi chorobami cywilizacyjnymi,
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
  • wspomaga pracę narządów wewnętrznych jak wątroba czy jelita.

w kosmetyce:

  • pomaga w gojeniu ran oraz zmniejszaniu blizn,
  • pomaga w łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry oraz innym chorobom naskórka,
  • pomaga odżywić i nawilżyć zdrową oraz zniszczoną skórę np. twarzy,
  • działa przeciwzapalnie chroniąc przed chorobami skóry,
  • pomaga w regeneracji skóry, włosów i paznokci.

SemCo olej konopny na raka?

Niestety olej konopny produkowany z konopi siewnej nie jest lekiem na raka. Nasiona konopi siewnej nie zawierają THC, dlatego w składzie oleju konopnego nie znajduje się ta substancja. Uprawy konopi siewnych (Cannabis sativa L.) zawierają mniej niż 0,2% THC. Ich uprawa i przetwarzanie są kontrolowane i ściśle nadzorowane.

Olej konopny tłoczony w SemCo nie jest bogaty w CBD. CBD jest ekstraktem z łodyg, liści i kwiatów rośliny konopnej, które zawierają wyższe stężenie CBD. Olej konopny CBD powstaje w wyniki dodania do oleju konopnego ekstraktu CBD.

Dawkowanie oleju konopnego

Olej konopny ma szerokie spektrum działania, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego pożywnymi składnikami musimy pamiętać, że są one dostępne wyłącznie w oleju, który nie został poddany obróbce termiczne. Olej należy spożywać na zimno, codziennie od 1 do 2 łyżeczek na osobę. Należy pamiętać, żeby konsumować olej systematycznie, wówczas będzie stanowił cenny składnik diety.

Gdzie można kupić Olej Konopny SemCo?

Warto olej kupować bezpośrednio u producenta specjalizującego się w produkcji tego oleju i będącego pionierem w jego produkcji poprzez:

  • sklepik firmowy
  • targi ze zdrową żywnością
  • sklepy ze zdrową żywnością
  • sklepy wielkopowierzchniowe z półkami ze zdrową żywnością, takie jak: Auchan, Carrefour, Inter Marche, Chata Polska, Lewiatan, Piotr i Paweł, itp.

Zastosowanie oleju z konopii w kuchni

Olej konopny ma szerokie zastosowanie od gotowania po pielęgnację skóry. Ze względu na swój delikatny nie dominujący smak można go łatwo używać jako olej w sosach sałatkowych, dipach i dressingach.

Można go dodawać również do koktajli, smoothie, a najlepiej smakuje jako dodatek do:

  • past
  • makaronów
  • ziemniaków
  • kasz
  • pieczywa
  • sera
  • mięs
  • sałatek i surówek
  • pieczenia ciast

Należy pamiętać, że olej konopny nie powinien być stosowany do gotowania, ponieważ nie ma wysokiej temperatury dymienia i może tworzyć szkodliwe związki pod wpływem wysokiej temperatury.

Oprócz stosowania w żywności, olej konopny można nanosić na skórę, aby poprawić jej zdrowie i zwiększyć wilgotność skóry.
Alternatywnie, niektórzy ludzie używają oleju konopnego jako maski do włosów, aby wspomagać ich wzrost i połysk.

Oceny

Ten produkt nie ma jeszcze recenzji.

Bądź pierwszą osobą, która oceni “Olej Konopny”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Name *

Oceny produktu *