Kawy ziarniste, mielone, rozpuszczalne, speciality
Wiele osób nie wyobraża sobie swojego poranka bez filiżanki espresso czy kubka delikatnej, a jednocześnie pobudzającej kawy mlecznej. Napoje na bazie kawy dodają energii i eliminują senność, a prawdziwym smakoszom pozwalają rozpocząć dzień od małej przyjemności, która skutecznie poprawia nastrój i samopoczucie. Regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach to nie tylko powszechny nawyk, ale również sposób na dbanie o zdrowie i lepsze funkcjonowanie całego organizmu. Sięgając po kawę, warto wybierać jednak tę dobrej jakości – o znanym pochodzeniu, najlepiej ekologicznym.
Co zawiera kawa?
Kawa jest owocem kawowca, który podlega fermentacji, a następnie jest wypalany w specjalnych piecach, co pozwala uzyskać określone walory smakowe i aromatyczne ziaren. W składzie kawy można znaleźć przede wszystkim: kofeinę, kwas kawowy i chinowy, kwas chlorogenowy, białka, polisacharydy, tłuszcze i woski oraz minerały. Zawartość kofeiny w kawie uzależniona jest od jej gatunku. Arabica ma w składzie do 1,7% tej pobudzającej substancji, a Robusta nawet do 4%.
Właściwości prozdrowotne kawy wynikają również z obecności witamin i minerałów w każdym naparze kawowym. Dostarcza on między innymi:
- witaminy z grupy B,
- witaminy E,
- kwasu foliowego,
- fosforu,
- wapnia,
- potasu,
- a także (w mniejszych ilościach): chromu, cynku, sodu, żelaza, fluoru, jodu czy kobaltu.
W składzie kawy wyszczególnić należy także polifenole (kwasy fenolowe), które wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ziarna kawowca wprowadzają do diety również kwasy tłuszczowe, ale ich ilość zależna jest od metody parzenia napoju (zatrzymują je filtry papierowe). Co ciekawe, w surowych ziarnach kawy obecne są także białka, które rozpadają się w procesie palenia oraz cukry, które w trakcie palenia rozpadają się do postaci substancji cukrowych, ale podczas parzenia kawy zostają w jej fusach.
Dlaczego warto pić kawę?
Kawa ma bardzo bogaty skład chemiczny, który wpływa nie tylko na jej zróżnicowany smak i aromat, ale również na jej właściwości. Przy spożyciu umiarkowanych ilości naparu dziennie można liczyć zatem na osiągnięcie wielu korzyści prozdrowotnych, wynikających z regularnego picia dobrej jakości kawy.
Napój:- poprawia nastrój i obniża stres - picie kawy, zwłaszcza dla prawdziwych miłośników tego naparu, jest czynnością terapeutyczną, która polepsza humor zarówno za sprawą swojego smaku, jak i aromatu,
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy - kawa zawiera kwasy chlorogenowe, należące do grupy polifenoli, działające ochronnie przeciwko cukrzycy typu 2,
- poprawia krążenie krwi, pracę serca i naczyń krwionośnych, zwiększa wydolność komórek poprzez ich dotlenienie i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia,
- zmniejsza ryzyko depresji - po wypiciu kawy wzrasta poziom dopaminy i serotoniny, tj. substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie,
- chroni przed rozwojem choroby Parkinsona - kofeina zawarta w kawie pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, przyspiesza procesy myślowe, poprawia pamięć krótkotrwałą i koncentrację,
- wspiera odchudzanie poprzez przyspieszenie procesu przemiany materii, zwłaszcza spalanie tłuszczów (należy w tym celu pić ją bez dodatków słodzących),
- chroni przed rozwojem nowotworów - zawarte w kawie polifenole zmniejszają stany zapalne, chroniąc organizm przed zmianami nowotworowymi,
- działa antyoksydacyjne - obecne w ziarnach kawy antyoksydanty neutralizują również wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się komórek.
Robusta czy Arabica - którą kawę wybrać?
W ofercie naszego sklepu dostępne są kawy ziarniste, w składzie których występuje zarówno Arabica, jak i Robusta. Oba gatunki ziaren mają swoje zalety, dlatego nie da się wskazać jednoznacznie, czy lepszym produktem jest kawa 100% Arabica, czy kompozycja łącząca Arabicę i Robustę w optymalnych proporcjach. Arabica często uznawana jest za kawę szlachetniejszą, wyższej jakości, jednak wiele zależy tutaj od jej pochodzenia, sposobu uprawy i metod obróbki ziaren. Ten gatunek kawy wyróżnia się łagodniejszym smakiem i niższą zawartością kofeiny, dlatego zaparzone ziarna Arabiki dają kawę łagodniejszą w smaku, a także bardziej złożoną - można wyczuć w niej nuty owoców, czekolady, orzechów czy kwiatów. Robusta jest kawą mocniejszą, zawierającą większe ilości pobudzającej kofeiny, dlatego mieszanki ziaren, zawierające ten rodzaj kawy, lepiej sprawdzają się w przypadku osób, którym zależy na energetyzujących właściwościach napoju kawowego. Można powiedzieć również, że kompozycja Arabiki i Robusty stanowi lepszy wybór o poranku, podczas gdy 100% Arabika doskonale sprawdzi się jako kawa popołudniowa.
Jak wybrać dobrej jakości kawę?
Dobrej jakości kawa to przede wszystkim kawa ziarnista o sprawdzonym pochodzeniu. Nie wystarczy więc, aby produkt miał w składzie 100% ziaren Arabiki - istotne jest również to, skąd kawa pochodzi i jak jest traktowana od uprawy aż po proces wypalania. Kawa ziarnista uznawana jest za bardziej świeżą i aromatyczną, ponieważ w trakcie mielenia ziarna uwalniają swoje aromaty, tracąc część z nich do momentu zaparzenia. Kupując kawę w ziarnach, można również łatwiej ocenić jej faktyczny skład i jakość, oglądając każde ziarno pod kątem kształtu i koloru.
Za najlepszej jakości produkt z tej kategorii uchodzą natomiast kawy określane mianem speciality. Są to ziarna, których proces produkcji jest przede wszystkim w pełni transparenty. Palarnie, które dystrybuują kawę speciality, dostarczają swoim klientom informacji na temat pochodzenia danych ziaren, składu produktu czy stopnia jego wypalenia. Aby kawa mogła nosić dumne miano speciality, musi pochodzić z upraw ekologicznych, które zlokalizowane są na terenach wysokogórskich. W takich warunkach kawowce są naturalnie chronione przed wieloma chorobami i szkodnikami, co pozwala uniknąć konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin i uzyskać ziarna o naturalnym, pełnym smaku.
Kawowce na kawę speciality uprawia się najczęściej ręcznie, tradycyjnymi metodami, dlatego ziarna są starannie selekcjonowane, a do pieców mogą trafić wyłącznie dojrzałe owoce pozbawione jakichkolwiek defektów. Skrupulatny proces produkcyjny gwarantuje, że kawa zachowa nie tylko pełnię smaku i aromatu naturalnych ziaren, ale również maksymalną zawartość cennych dla zdrowia substancji, zwłaszcza antyoksydantów.
Jaka jest bezpieczna ilość kawy dziennie?
Aby cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami kawy, należy spożywać dziennie około 2-3 filiżanki czarnego naparu. Maksymalna bezpieczna dawka kofeiny wynosi 400 mg dziennie, jednak należy pamiętać, że zawartość kofeiny w filiżance napoju uzależniona jest zarówno od rodzaju wybranych ziaren, jak i od metody parzenia. Chociaż kawa pita w umiarkowanych ilościach jest produktem zdrowym, warto pamiętać, że istnieją pewne przeciwskazania dotyczące jej spożywania. Ostrożność w tym przypadku powinny zachować między innymi osoby z nadkwasotą i nadciśnieniem, a także żyjące w ciągłym stresie. Odradza się również sięganie po filiżankę kawy o później porze, ponieważ zawarta w napoju kofeina może prowadzić do problemów z zasypianiem.