Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Kasze, ryże, makarony, płatki

Kasze, ryże, makarony i płatki to produkty zbożowe, które w codziennym jadłospisie stanowią główne źródło węglowodanów, czyli łatwo przyswajalnej energii. Trudno wyobrazić sobie bez nich jakikolwiek jadłospis, nawet ten niskokaloryczny i niskowęglowodanowy. Kasza, ryż czy makaron to podstawa pożywnego posiłku. Można podawać je do zup i sosów, z warzywami i mięsem, na ciepło oraz na zimno, na przykład w sałatkach. Z kolei płatki zbożowe to nie tylko baza dla sycącego śniadania, ale również produkt, z którego można stworzyć domową, świeżo mieloną mąkę do ciast czy pieczywa.

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Soczewica czerwona

10.50

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Makaron z czerwonej soczewicy

9.50

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Ryż czarny

16.00

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Makaron durum 5-smakowy

8.00

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Ryż czerwony pełnoziarnisty

14.50

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Ryż Dziki

41.00

Kasze, Ryże, Makarony, Płatki

Ryż Jaśminowy

13.00

Do czego wykorzystuje się makarony, ryże i kasze?

Makarony są podstawą wielu dań, zwłaszcza w kuchni chińskiej i włoskiej. Na ich bazie przygotowuje się między innymi lasagne czy spaghetti. Jednak makaron jest też podstawowym składnikiem wielu polskich potraw, jak chociażby makaron z serem i skwarką z boczku, rosół czy zupa pomidorowa. Zarówno makaron, jak i ryż czy kasze wypełniają wiele dań mięsnych typu gulasz, kurczak w sosie, duszona wieprzowina czy gołąbki. Mogą stanowić też postawę sycących dań wegańskich i wegetariańskich, towarzysząc duszonym, grillowanym i pieczonym warzywom. Ugotowane, ostudzone ryże, kasze i makarony sprawiają, że bardziej sycące stają się również sałatki na bazie warzyw, mięs i serów. Są niezastąpione w zapiekankach z sosem i serem. Wbrew pozorom, pasują również do dań rybnych, czego najlepszym przykładem jest chociażby sushi. Nie należy zapominać, że makaron oraz ryż bardzo często stanowią też bazę słodkich śniadań i deserów. Można przygotować z nich ryż na mleku, makaron z sosem owocowym czy owocowe kaszotto.

Czego dostarczają makarony, ryże i kasze?

Makaron, kasza, ryż czy płatki to przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów. Węglowodany stanowią z kolei podstawowe źródło łatwo przyswajalnej energii. Nawet osoby odchudzające się potrzebują w swojej diecie odpowiedniej dawki tego typu substancji odżywczych, dlatego dbając o zdrowie, nie należy zapominać o uwzględnieniu w codziennym jadłospisie tych z najlepszego źródła. Każdy ryż, kasza czy makaron dostarczają organizmowi nie tylko energii, której potrzebują między innymi osoby młode, aktywne fizycznie, uczące się i pracujące umysłowo, ale również błonnika - substancji mającej ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik:
  • zapewnia długotrwałe uczucie sytości,
  • reguluje pracę jelit,
  • wspiera metabolizm,
  • pomaga unikać podjadania między posiłkami,
  • może zmniejszać ochotę na przekąski.
Poza tymi podstawowymi składnikami w ryżu, makaronie, kaszy czy płatkach znajdują się również inne cenne dla zdrowia substancje, czyli witaminy i minerały usprawniające pracę różnych narządów, poprawiające wygląd włosów czy skóry oraz dbające o dobre samopoczucie. Z tego względu nawet osoby, które unikają wysokiego spożycia węglowodanów - na przykład pacjenci chorzy na cukrzycę - nie powinni całkowicie eliminować ze swojej diety kasz, ryżów czy płatków zbożowych. Wystarczy bowiem zwracać uwagę na ich indeks glikemiczny, czyli wskaźnik, który informuje o wzroście poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku, wybierając produkty o najniższym IG. Kasze, ryże, makarony i płatki dla osób z nietoleracją glutenu i celiakią Dobrą wiadomością dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią jest fakt, że ryż to produkt naturalnie bezglutenowy, podobnie jak część kasz oraz płatków zbożowych. Bezglutenowe są między innymi: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza kukurydziana. Z kolei wśród płatków bezglutenowych należy wymienić: owsiane, jaglane, kukurydziane, gryczane czy ryżowe. Co istotne, również dostępne w naszym sklepie makarony będą bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu, a dotyczy to między innymi makaronu kukurydzianego czy makaronu z czerwonej soczewicy. Warto wspomnieć przy tym, że alternatywne produkty bez glutenu bardzo często okazują się nie tylko bezpiecznym, ale i bardziej wartościowym składnikiem diety, dostarczając organizmowi zarówno cennych dla zdrowia witamin i minerałów, jak i białka - szczególnie istotnego w diecie wegan i wegetarian.

Dlaczego warto włączyć do swojej diety kasze?

Kasza to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łuski, poddane niewielkiemu rozdrobnieniu. Walory różnych kasz zostały docenione stosunkowo niedawno, dlatego jest to jeden z tych produktów, których bardzo często brakuje w diecie przeciętnego Polaka. Tymczasem kasza to doskonałe źródło białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Produkty tego typu nierzadko porównywane są do wyrobów z mąki pszennej, dla których stanowią bardziej wartościową alternatywę. Szeroki wybór kasz pozwala dopasować je do swoich preferencji smakowych i wdrożyć do diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Najbardziej charakterystyczna w smaku jest kasza gryczana, podczas gdy za najdelikatniejszą uznaje się kaszę mannę oraz kaszę kuskus. Warto pamiętać, że produkty tego typu nadają się i do dań wytrawnych, i do dań na słodko. Można jeść je na ciepło, z mlekiem, zupami, sosami i warzywami lub na zimno, dodając je do sałatek.

Jaki ryż jest najzdrowszy?

W wielu krajach świata ryż stanowi podstawę codziennej diety. Chociaż najpopularniejszy i najprostszy w przygotowaniu jest ten biały, poddany procesowi polerowania, to zdecydowanie bardziej wartościowy okazuje się ten o ciemniejszej barwie - brązowy, czerwony lub czarny. Na uwagę zasługuje również tak zwany ryż dziki, który jest tak naprawdę odmianą trawy o podłużnych, ciemnych ziarnach. Ryże inne niż biały mają wysoką zawartość białka, błonnika i witamin, dlatego powinny pozostać obecne w diecie każdej osoby, która dba o odpowiednie urozmaicenie swojego jadłospisu. Ryż sprawdza się do faszerowania warzyw, do sushi, jako dodatek obiadowy oraz baza słodkich śniadań i podwieczorków (gotowany na mleku).

Czy makaron jest kaloryczny?

Wszystkie rodzaje makaronów wytwarzane są przede wszystkim z mąki i wody, niekiedy z dodatkiem jaj. Mogą mieć różne kształty i rozmiary, a nawet kolory za sprawą naturalnych dodatków, jak szpinak, papryka czy pomidory. Kaloryczność makaronów uzależniona jest w głównej mierze od zastosowanej do ich produkcji mąki bazowej. Warto pamiętać jednak, że współcześnie makarony powstają nie tylko z mąki pszennej jasnej czy pełnoziarnistej, ale również z innych zbóż, a nawet z roślin strączkowych. W parze z kaloriami może iść zatem wysoka wartość odżywcza posiłku na bazie makaronu. Należy mieć na uwadze, że podobnie jak inne źródła węglowodanów, również makarony nie są same w sobie produktami szczególnie wysokokalorycznymi. Wiele zależy jednak od tego, z czym zostaną podane w całym posiłku. Kaloryczność makaronu podnoszą tłuste sosy na bazie śmietany oraz dodatki, na przykład w postaci żółtego sera. Posiłek zbudowany z porcji makaronu, duszonych warzyw i chudego mięsa będzie już posiłkiem dobrze zbilansowanym, dzięki czemu dostarczy organizmowi wartościowych kalorii.

Płatki zbożowe na sycące śniadanie

Płatki zbożowe w przeciwieństwie do tych śniadaniowych, choć nie pozwalają na błyskawiczne przygotowanie posiłku, powinny towarzyszyć porankom zarówno dorosłych, jak i dzieci. Płatki można gotować na wodzie lub mleku. Da się również przygotowywać je poprzez namaczanie, na przykład w formie owsianki nocnej. Wystarczy połączyć je z ulubionymi owocami, aby uzyskać smaczne i sycące śniadanie, które stanowi nie tylko dobre źródło energii, ale również źródło cennych dla dobrego samopoczucia składników, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Do płatków gotowanych na mleku i wodzie można dodać między innymi kakao, masło orzechowe, dżem, syrop owocowy, orzechy, suszone owoce, miód czy syrop klonowy. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby ugotowane płatki zaserwować w formie wytrawnego śniadania - można podać je z jajkami, warzywami i wyrazistym olejem zimnotłoczonym. Różnego rodzaju płatki da się wykorzystać także w innych posiłkach i przekąskach, między innymi:
  • przy wypieku domowej granoli/muesli,
  • do przygotowania domowych batoników energetycznych,
  • do wypieku chleba "bez mąki".
Warto pamiętać, że posiadając w domu płatki zbożowe, można w prosty sposób przygotować z nich mąkę, w tym mąkę bezglutenową, na przykład jaglaną. Wystarczy bardzo dokładnie zmielić płatki na pył. Z tak przetworzonej świeżej mąki da się przygotować nie tylko bezglutenowe naleśniki, ale również domowe pieczywo i ciasta.
Strona używa cookies