Kasze, ryże, makarony, płatki
Kasze, ryże, makarony i płatki to produkty zbożowe, które w codziennym jadłospisie stanowią główne źródło węglowodanów, czyli łatwo przyswajalnej energii. Trudno wyobrazić sobie bez nich jakikolwiek jadłospis, nawet ten niskokaloryczny i niskowęglowodanowy. Kasza, ryż czy makaron to podstawa pożywnego posiłku. Można podawać je do zup i sosów, z warzywami i mięsem, na ciepło oraz na zimno, na przykład w sałatkach. Z kolei płatki zbożowe to nie tylko baza dla sycącego śniadania, ale również produkt, z którego można stworzyć domową, świeżo mieloną mąkę do ciast czy pieczywa.
Do czego wykorzystuje się makarony, ryże i kasze?
Makarony są podstawą wielu dań, zwłaszcza w kuchni chińskiej i włoskiej. Na ich bazie przygotowuje się między innymi lasagne czy spaghetti. Jednak makaron jest też podstawowym składnikiem wielu polskich potraw, jak chociażby makaron z serem i skwarką z boczku, rosół czy zupa pomidorowa. Zarówno makaron, jak i ryż czy kasze wypełniają wiele dań mięsnych typu gulasz, kurczak w sosie, duszona wieprzowina czy gołąbki. Mogą stanowić też postawę sycących dań wegańskich i wegetariańskich, towarzysząc duszonym, grillowanym i pieczonym warzywom. Ugotowane, ostudzone ryże, kasze i makarony sprawiają, że bardziej sycące stają się również sałatki na bazie warzyw, mięs i serów. Są niezastąpione w zapiekankach z sosem i serem. Wbrew pozorom, pasują również do dań rybnych, czego najlepszym przykładem jest chociażby sushi. Nie należy zapominać, że makaron oraz ryż bardzo często stanowią też bazę słodkich śniadań i deserów. Można przygotować z nich ryż na mleku, makaron z sosem owocowym czy owocowe kaszotto.Czego dostarczają makarony, ryże i kasze?
Makaron, kasza, ryż czy płatki to przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów. Węglowodany stanowią z kolei podstawowe źródło łatwo przyswajalnej energii. Nawet osoby odchudzające się potrzebują w swojej diecie odpowiedniej dawki tego typu substancji odżywczych, dlatego dbając o zdrowie, nie należy zapominać o uwzględnieniu w codziennym jadłospisie tych z najlepszego źródła. Każdy ryż, kasza czy makaron dostarczają organizmowi nie tylko energii, której potrzebują między innymi osoby młode, aktywne fizycznie, uczące się i pracujące umysłowo, ale również błonnika - substancji mającej ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik:- zapewnia długotrwałe uczucie sytości,
- reguluje pracę jelit,
- wspiera metabolizm,
- pomaga unikać podjadania między posiłkami,
- może zmniejszać ochotę na przekąski.
Dlaczego warto włączyć do swojej diety kasze?
Kasza to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łuski, poddane niewielkiemu rozdrobnieniu. Walory różnych kasz zostały docenione stosunkowo niedawno, dlatego jest to jeden z tych produktów, których bardzo często brakuje w diecie przeciętnego Polaka. Tymczasem kasza to doskonałe źródło białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Produkty tego typu nierzadko porównywane są do wyrobów z mąki pszennej, dla których stanowią bardziej wartościową alternatywę. Szeroki wybór kasz pozwala dopasować je do swoich preferencji smakowych i wdrożyć do diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Najbardziej charakterystyczna w smaku jest kasza gryczana, podczas gdy za najdelikatniejszą uznaje się kaszę mannę oraz kaszę kuskus. Warto pamiętać, że produkty tego typu nadają się i do dań wytrawnych, i do dań na słodko. Można jeść je na ciepło, z mlekiem, zupami, sosami i warzywami lub na zimno, dodając je do sałatek.Jaki ryż jest najzdrowszy?
W wielu krajach świata ryż stanowi podstawę codziennej diety. Chociaż najpopularniejszy i najprostszy w przygotowaniu jest ten biały, poddany procesowi polerowania, to zdecydowanie bardziej wartościowy okazuje się ten o ciemniejszej barwie - brązowy, czerwony lub czarny. Na uwagę zasługuje również tak zwany ryż dziki, który jest tak naprawdę odmianą trawy o podłużnych, ciemnych ziarnach. Ryże inne niż biały mają wysoką zawartość białka, błonnika i witamin, dlatego powinny pozostać obecne w diecie każdej osoby, która dba o odpowiednie urozmaicenie swojego jadłospisu. Ryż sprawdza się do faszerowania warzyw, do sushi, jako dodatek obiadowy oraz baza słodkich śniadań i podwieczorków (gotowany na mleku).Czy makaron jest kaloryczny?
Wszystkie rodzaje makaronów wytwarzane są przede wszystkim z mąki i wody, niekiedy z dodatkiem jaj. Mogą mieć różne kształty i rozmiary, a nawet kolory za sprawą naturalnych dodatków, jak szpinak, papryka czy pomidory. Kaloryczność makaronów uzależniona jest w głównej mierze od zastosowanej do ich produkcji mąki bazowej. Warto pamiętać jednak, że współcześnie makarony powstają nie tylko z mąki pszennej jasnej czy pełnoziarnistej, ale również z innych zbóż, a nawet z roślin strączkowych. W parze z kaloriami może iść zatem wysoka wartość odżywcza posiłku na bazie makaronu. Należy mieć na uwadze, że podobnie jak inne źródła węglowodanów, również makarony nie są same w sobie produktami szczególnie wysokokalorycznymi. Wiele zależy jednak od tego, z czym zostaną podane w całym posiłku. Kaloryczność makaronu podnoszą tłuste sosy na bazie śmietany oraz dodatki, na przykład w postaci żółtego sera. Posiłek zbudowany z porcji makaronu, duszonych warzyw i chudego mięsa będzie już posiłkiem dobrze zbilansowanym, dzięki czemu dostarczy organizmowi wartościowych kalorii.Płatki zbożowe na sycące śniadanie
Płatki zbożowe w przeciwieństwie do tych śniadaniowych, choć nie pozwalają na błyskawiczne przygotowanie posiłku, powinny towarzyszyć porankom zarówno dorosłych, jak i dzieci. Płatki można gotować na wodzie lub mleku. Da się również przygotowywać je poprzez namaczanie, na przykład w formie owsianki nocnej. Wystarczy połączyć je z ulubionymi owocami, aby uzyskać smaczne i sycące śniadanie, które stanowi nie tylko dobre źródło energii, ale również źródło cennych dla dobrego samopoczucia składników, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Do płatków gotowanych na mleku i wodzie można dodać między innymi kakao, masło orzechowe, dżem, syrop owocowy, orzechy, suszone owoce, miód czy syrop klonowy. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby ugotowane płatki zaserwować w formie wytrawnego śniadania - można podać je z jajkami, warzywami i wyrazistym olejem zimnotłoczonym. Różnego rodzaju płatki da się wykorzystać także w innych posiłkach i przekąskach, między innymi:- przy wypieku domowej granoli/muesli,
- do przygotowania domowych batoników energetycznych,
- do wypieku chleba "bez mąki".