Sałatki na Wielkanoc

Stojące na stole kuchennym pólmisek z sałatką warzywną oraz przyprawy.

Sałatki na Wielkanoc to przede wszystkim sałatki z dodatkiem jajka i chrzanu. Mogą to być także sałatki kolorowe, lekkie, bazujące na chrupiących warzywach, takich jak rzodkiew, czy zielony ogórek. Szczególnie apetycznie na świątecznym stole zaprezentują się natomiast te podane warstwowo, udekorowane rzeżuchą, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jakie przepisy warto wypróbować w te święta?

SPIS TREŚCI:

  1. Jak przygotować domowy majonez do sałatek?
  2. Przepis na wiosenną sałatkę warstwową z jajkami
  3. Sałatka z kaszą kuskus
  4. Sałatka z kaszą jaglaną z jajkiem w koszulce
  5. Sałatka z jajkiem i kremem balsamicznym

Jak przygotować domowy majonez do sałatek?

Domowy majonez jest zdrowszy, gęstszy, bardziej kremowy. Ma tylko jedną wadę – trzeba spożyć go w krótszym czasie. Jeśli jednak jest przygotowywany tuż przed świętami wielkanocnymi, z pewnością zostanie wykorzystany w całości nie tylko do sałatek, ale również do gotowanych, faszerowanych jajek, czy jako dodatek do kanapek.

Kobieta blendująca w misce składniki na majonez domowy.

Przygotowując domowy majonez, można samodzielnie zadecydować o jakości wszystkich wykorzystanych w nim składników, w tym zwłaszcza oleju, który stanowi bazę tego produktu. Jeśli majonez ma być naprawdę zdrowy, warto użyć do niego oleju zimnotłoczonego. Ponieważ jego smak jest bardziej wyrazisty, najlepiej sprawdzi się tutaj ten olej, do którego domownicy są przyzwyczajeni, jak olej lniany, czy olej rzepakowy. Poza tym składnikiem potrzebne będą jeszcze:

  • jedno całe jajko lub 1-2 żółtka,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • odrobina soli.

Podane proporcje są odpowiednie dla 250 ml oleju. Można jednak dostosowywać je do swoich preferencji, ponieważ majonez najbezpieczniej jest mieszać stopniowo. Po sparzeniu jajka należy umieścić je w wysokim naczyniu wraz z pozostałymi składnikami. Olej można dodać w całości od razu, jednak w takim przypadku majonez trzeba ubijać bardzo powoli przy pomocy blendera ręcznego. Jest to zadanie trudniejsze – nie wolno odrywać urządzenia od dna naczynia, dopóki majonez nie zacznie się „ścinać”. Łatwiej jest natomiast dolewać olej do pozostałych składników wąskim strumieniem, małymi partiami. Pozwala to także kontrolować jego gęstość. Jeśli majonez jest przygotowywany z całego jajka (wraz z białkiem), będzie jaśniejszy i bardziej puszysty. Gotowy produkt można także rozjaśnić i rozrzedzić za pomocą niewielkiej ilości wrzątku. Co ważne, wszystkie składniki na majonez domowy powinny mieć tę samą temperaturę. Po umieszczeniu majonezu w lodówce stanie się on jeszcze gęstszy – warto uwzględnić to przy ocenianiu jego konsystencji bezpośrednio po ubiciu składników.

Część majonezu z oleju zimnotłoczonego można odłożyć do osobnego słoika i doprawić wedle uznania, na przykład czarnym pieprzem, ostrą papryką, czy drobno posiekanym czosnkiem. Będzie to idealny dodatek do gotowanych jajek i wędlin.

Przepis na wiosenną sałatkę warstwową z jajkami

Stojący na stole kuchennym półmisek z sałatką warstwową.

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z jajkami podawanymi na różne sposoby, w tym także jako składnik sałatek. Sałatka jajeczno-warzywna układna warstwami prezentuje się świeżo i kolorowo, dzięki czemu nadaje charakter świątecznemu nakryciu stołu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • garść ulubionej sałaty,
  • puszka groszku zielonego,
  • puszka kukurydzy w zalewie,
  • ok. 15 cm kawałek pora,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 rzodkiewki,
  • garść rzeżuchy, natki pietruszki lub szczypiorku,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przed przystąpieniem do przygotowywania składników na sałatkę warto naszykować przezroczystą miskę, w której danie zaprezentuje się najbardziej apetycznie. Na spód naczynia należy wyłożyć poszarpaną na kawałki sałatę, następnie odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Kolejna warstwa to posiekane na większe kawałki jajka, pokrojony por, ogórek i rzodkiewki. Na koniec wszystkie składniki należy zalać sosem chrzanowym przygotowanym na bazie majonezu, jogurtu, chrzanu, soku z cytryny i przypraw. Do dekoracji można wykorzystać połówki jajek, rzeżuchę, natkę pietruszki lub posiekany szczypior, a także plastry rzodkiewki.

Sałatka z kaszą kuskus

Talerz z sałatką warzywną z kaszą kuskus.

Sałatka z kaszą kuskus, choć nie zawiera jajek ani majonezu, bardzo dobrze sprawdza się na świątecznym stole. Jest lekka, kolorowa, świeża i wiosenna. Może stanowić przekąskę lub dodatek do świątecznego obiadu. Do jej przygotowania potrzebne są:

  • 1 szklanka kaszy kuskus,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 papryka,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny ok. 1/3 szklanki,
  • sól,
  • pieprz.

Wszystkie warzywa na sałatkę należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Kaszę kuskus wystarczy zalać wrzątkiem z solą lub bulionem i odstawić na kilka minut. Po przestygnięciu kaszę trzeba wymieszać z warzywami, oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem – do smaku. Gotowa sałatka powinna trafić do lodówki na około 2 godziny, aby składniki mogły się „przegryźć”.

Sałatka z kaszą jaglaną z jajkiem w koszulce

Stojący na stole talerz z sałatką warzywną i jajkiem sadzonym.

Kolejna kolorowa, wiosenna, ale też pożywna sałatka, którą warto zaprosić na wielkanocny stół składa się między innymi z ugotowanej kaszy jaglanej i świeżych warzyw. Warto serwować ją w towarzystwie jajka w koszulce lub jajka sadzonego. Podana w taki sposób z pewnością zaskoczy gości i zrobi na nich duże wrażenie. Do przygotowania tej sałatki potrzebne będą:

  • około 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 awokado,
  • 150 g papryki czerwonej,
  • garść sałaty, np. rukoli, roszponki,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • jajka (ilość zależna od serwowanych porcji),
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Na początek kasze jaglaną należy przyprażyć w rondlu przez kilka minut, ciągle mieszając, a następnie zalać całość około 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę oliwy i przykryć. Kaszę wystarczy gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie trzeba odstawić ją do przestudzenia. W tym czasie należy przygotować warzywa: awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na połówki. Wszystkie składniki można wymieszać ze sobą po wystudzeniu kaszy. Kiedy sałatka jest gotowa, czas wykładać ją na talerze. Na wierzchu sałatki należy położyć po jednym jajku sadzonym lub jajku w koszulce, a na koniec całość posypać podprażonymi na patelni nasionami słonecznika.

Sałatka z jajkiem i kremem balsamicznym

Widok z góry na talerz z sałatką warzywną i jajkami.

Ta prosta sałatka z jajkiem nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale również na prosty lunch, także do pracy. Wykorzystany w niej krem balsamiczny można zastąpić sosem na bazie majonezu, na przykład sosem tatarskim. Do przygotowania tej propozycji niezbędne będą:

  • mieszanka sałat – duża garść,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • krem balsamiczny (około 2-3 łyżki).

Podane proporcje są wystarczające do przygotowania jednej porcji sałatki. Składniki można wykładać bezpośrednio do miski, zaczynając od mieszanki sałat. Ogórki i pomidora należy uprzednio pokroić w kostkę, a cebulę w pół talarki lub w piórka. Ugotowane jajko wystarczy przekroić w ósemki i wyłożyć na warzywa. Na koniec całość można jeszcze delikatnie posolić i polać kremem balsamicznym.

Trudno wyobrazić sobie święta bez gotowanych na twardo jajek z majonezem, ale warto pamiętać, że najzdrowszy na świątecznym stole będzie ten przygotowany samodzielnie, najlepiej z oleju zimnotłoczonego. Do sałatek można wykorzystywać natomiast nie tylko majonez, ale również dressingi z octu balsamicznego, kremu balsamicznego lub mieszanki oliwy, soku z cytryny i przypraw.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies