Przepis na lekką i kolorową wiosenną sałatkę z jajkiem, ogórkami, pomidorami, kabanosami oraz rzodkiewką z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO o smaku bazylii.
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 3 jajka
- 5 rzodkiewek
- 100 g kabanosów
- szczypiorek
- 2 łyżki BIO OLEJ Bazylia
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Ogórki kroimy w grube półplasterki, pomidorki na połówki, kabanosy w mniejsze kawałki, a rzodkiewki w krążki. Liście sałaty rzymskiej rozrywamy na mniejsze porcje, dodajemy rzodkiewkę, pomidorki, ogórka i jajka oraz kabanosy. Sałatę polewamy dresingiem przygotowanym z bio oleju bazyliowego z odrobiną soku z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Na wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!