Kulki Mocy z Daktylami

Przepis na Kulki Mocy z Daktylami i Masłem Orzechowym.

Istnieje mnóstwo fit przepisów, które kończą się kolejną nieudaną próbą zarzucenia kilogramów. Choć fit zamienniki często rozczarowują, to znajdą się takie, które są prawdziwymi perełkami. Kulki mocy zna chyba każdy! Robione na zapas niestety nie są w stanie wytrwać przez kilka dni nietknięte. Kulki mocy są zdradziecko lepsze od tradycyjnej przekąski czy słodkości.

SKŁADNIKI:

  • 10 szt daktyli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

POLEWA:

WYKONANIE:

  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut lub gotować przez 5 minut pod przykryciem aż wchłoną wodę.
  2. Odsączyć ciecierzycę z puszki i zmiksować na grudkowatą masę, dodać kakao i szczyptę soli.
  3. Daktyle połączyć z ciecierzycą i masłem orzechowym i zmiksować na gładką masę. Odłożyć do lodówki na 10 minut.
  4. W tym czasie drobno posiekać orzechy włoskie i przełożyć do miseczki.
  5. Masę rolować w kuleczki i gdy wszystkie będą gotowe, rozpuścić czekoladą i dodać do niej olej.
  6. Maczać każdą kuleczkę w polewie (można posłużyć się patyczkiem do szaszłyka), a następie obtaczać w orzechach włoskich.

W lodówce mogą być przechowywane do tygodnia choć jest to mało prawdopodobne 🙂

Poniższy przepis powstał z inspiracji bajaderkami ciecierzycowymi z książki Marty Dymek „Jadłonomia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Strona używa cookies