Składniki:
- Opakowanie matiasów korzennych w oleju
- Ziemniaki – 500g
- Cebula czerwona (duża) – 1 sztuka
- Pęczek koperku – 1 sztuka
- Cytryna – 1 sztuka
- Olej z pestek dyni (dyniowy) – 100ml
- Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Śledzie osączyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem. Koperek opłukać, grubo posiekać. Pół cytryny pokroić w plasterki a potem na ćwiartki.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki lub grubą kostkę, ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Ciepłe polać sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oleju z pestek dyni. Wsypać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki połączyć z cebulą i śledziami. Nałożyć na półmisek, skropić olejem i ozdobić koperkiem.