Składniki:
- Śledzie odgłowione, wypatroszone „Matjasy” – 400g
- Marynowane buraki – 200g
- Jabłko duże – 1 sztuka
- Cykoria – 1 sztuka
- Cytryna – 1½ sztuk
- Miód – 1 łyżka
- Olej rydzowy lub rydzowy wielkopolski – 200ml
- Natka pietruszki, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z ½ cytryny. Cykorię umyć, usunąć głąb, drobno posiekać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć jabłko, buraki, cykorię i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. W soku z ½ cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać miód i pieprz oraz olej rydzowy i mieszać, aż powstanie emulsja.
Śledzie osączyć, zwinąć w rulony i napełnić farszem. Ułożyć na półmisku polać sosem z udekorować natką pietruszki i cytryną.