Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Składniki:

  • 1 kg solonych filetów śledziowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
  • 3 suszone papryczki chili
  • 1 laska cynamonu
  • skóra z 1 cytryny
  • 5 goździków
  • 5 strączków kardamonu
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Filety moczymy prze 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na małe kawałki, skrapamy sokiem z cytryny.

Wszystkie przyprawy prócz liścia laurowego należy utłuc w moździerzu, dodać do oleju wymieszać. W słoju na dnie kładziemy listek laurowy, układamy śledzie i zalewamy olejem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 tygodnie. Uwaga jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych należy zmniejszyć ilość chili.

Autor: Blog Gotowanie i pieczenie – I love it

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *