Składniki:
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
- 3 suszone papryczki chili
- 1 laska cynamonu
- skóra z 1 cytryny
- 5 goździków
- 5 strączków kardamonu
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 liść laurowy
Sposób wykonania:
Filety moczymy prze 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na małe kawałki, skrapamy sokiem z cytryny.
Wszystkie przyprawy prócz liścia laurowego należy utłuc w moździerzu, dodać do oleju wymieszać. W słoju na dnie kładziemy listek laurowy, układamy śledzie i zalewamy olejem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 tygodnie. Uwaga jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych należy zmniejszyć ilość chili.
Autor: Blog Gotowanie i pieczenie – I love it