Babka ziołowo-gruszkowa na oleju

babka na oleju

Składniki:

CIASTO:

  • 180 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo
  • 200 g cukru
  • 1 gruszka
  • 4 łyżki ziół (mięta i melisa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej

DEKORACJA:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 120 g cukru pudru
  • gruszki

Masło oraz bułka tarta do posmarowania formy

Sposób wykonania:

Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy brzeg i spód bułką tartą.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (objętość zwiększy się trzykrotnie). Dodajemy jajka. Miksujemy. Dodajemy pomału olej rzepakowy Wielkopolski SemCo i miksujemy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz posiekane zioła. Mieszamy.Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 st C przez ok 50-60 minut. Po tym czasie zostawiamy babkę na 15 minut w formie po czym wyjmujemy ją.

Przygotowujemy polewę po wystudzeniu babki: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszac trzepaczką porządnie. Nie gotować.

Na wystudzona babkę dodajemy polewę czekoladową i dodajemy upieczone gruszki. Możemy udekorować miętą.

 

Autor: Blog Kuchnia na wesoło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *