Skip links

Olej lniany wielkopolski doskonale zastępuje w kuchni tradycyjne przyprawy

Olej Lniany Wielkopolski

Od 6.50

Wielkopolski Olej lniany produkowany z lnu jest dedykowany konsumentom poszukującym oleje tłoczone na zimno, nierafinowane, wytwarzane według tradycyjnej receptury, ceniącym doskonały delikatny smak, typowy dla lnu.

Olej wyróżnia się wśród olejów konwencjonalnych. Doskonale zastępuje przyprawy sprawiając, że przygotowany posiłek posiada zawsze doskonały smak. Ze względu na stosowaną technologię produkcji tłocznia na zimno olej posiada doskonały smak typowy dla nasiona lnu.
Należy pamiętać żeby olej stasować na zimno, ponieważ tylko wtedy zachowuje wszystkie najcenniejsze substancje.

Wyczyść
SKU: OLW

Opis

Z czego zrobiony jest olej lniany?

Olej lniany z lnu

Siemię lniane (Linum usitatissimum L.) są to nasiona oleiste stosowane w naturalnych produktach zdrowotnych. Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych, szeroko uprawiana na olej, błonnik i białko. Siemię lniane gromadzi wiele biologicznie aktywnych związków i pierwiastków, w tym kwas linolenowy ALA, kwas linolowy, lignany, cykliczne peptydy, polisacharydy, alkaloidy. Najważniejszymi składnikami lnu są kwas α-linolenowy lub lignany, dlatego prowadzony jest szereg badań biologicznych i klinicznych potwierdzających pozytywne działanie na organizm tych związków. Spożywanie całych frakcji siemienia lnianego, takich jak olej, śluz i białko, wpływa korzystnie na organizm człowieka, a dieta wzbogacona siemieniem uwzględnia całe portfolio obecnych w nim substancji bioaktywnych.

Olej lniany wielkopolski tłoczony na zimno

W SemCo olej tłoczony jest na zimno i nie jest rafinowany, dlatego zachowuje doskonały smak i zapach lnu, a złotożółty kolor zdradza sekret, że jest wyjątkowym olejem roślinnym.
Tłoczenie jest jednym z najważniejszych momentów produkcji oleju lnianego. W tłoczni – kluczowym miejscu w zakładzie – z nasion wyciskany z nasion jest olej, którego temperatura nie przekracza 38℃, gwarantując , że pozyskany w ten sposób olej stanowi skarbnicę substancji bioaktywnych.

Sedymentacja

Kolejnym po tłoczeniu bardzo istotnym etapem produkcji jest sedymentacja. W naszym zakładzie ten proces przebiega naturalnie przy wykorzystaniu siły grawitacji. Cząstki nasion, które dostają się do oleju podczas tłoczenia, są oddzielane od oleju przy wykorzystaniu działania przyciągania ziemskiego. Opadają one na dno zbiornika, w którym znajduje się olej i w ten sposób uzyskiwany jest klarowny olej, który następnie rozlewany jest do butelek. Dlatego delikatny osad znajdujący się na dnie butelki świadczy o tradycyjnej metodzie produkcji oleju lnianego z wykorzystaniem naturalnych procesów fizycznych zachodzących w przyrodzie.

Dodatkowe informacje

Pojemność

100 ml, 250 ml, 750 ml

Właściwości

Jakie właściwości posiada Olej Lniany Wielkopolski?

Zawartość oleju w nasionie wynosi od 33 do 44% i jest zależna od genotypu i parametrów środowiskowych. Olej lniany ma charakterystyczny profil kwasów tłuszczowych obejmujących linolenowy (52%), linolowy (17%), oleinowy (20%), palmitynowy (6%) i stearynowy (4%) kwasy. Lipidy i związki rozpuszczalne w lipidach obejmują monoacyloglicerydy, diacyloglicerydy, tokoferole, sterole-estry steroli, fosfolipidy, woski, CL, wolne kwasy tłuszczowe (FFA), karotenoidy, chlorofil i inne związki.

Lignany i omega 3

Lignany z siemienia lnianego i kwasy tłuszczowe ALA ω-3 pomagają w zmniejszaniu ryzyka związanego z chorobami serca i naczyń wieńcowych, rakiem (piersi, jelita grubego, jajników i prostaty) i innymi czynnikami ryzyka dla zdrowia ludzi. Dlatego są bardzo ważne dla diety człowieka.

Czy olej lniany pomaga w odchudzaniu?

Obecnie wzrasta zapotrzebowanie na jadalne źródła oleju ze znacznym procentem kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego siemię lniane zyskuje status żywności funkcjonalnej. Wynika to z faktu, że ludzkie komórki metaboliczne nie syntetyzują ALA, niezbędnego wielonienasyconego kwasu tłuszczowego obecnego nasionach lnu, który jest półproduktem w biosyntezie hormonopodobnych eikozanoidów, regulujących stany zapalne i funkcje immunologiczne u ludzi, a także mogą przyczyniać się do dietetycznego działania oleju lnianego. Ponadto olej lniany:

  • pomaga we wzmocnieniu odporności,
  • pomaga w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów,
  • wspomaga przemianę materii,
  • pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi,
  • pomaga w obniżaniu ciśnienie,
  • pomaga w poprawie elastyczności skóry,
  • pomaga w opóźnianiu procesów starzenia tkanek
  • pomaga w poprawie kondycji włosów,
  • pomaga w łagodzeniu wyprysków i objawów atopowego zapalenia skóry,
  • pomaga w gojeniu ran,
  • pomaga w łagodzeniu objawów alergii,
  • wspomaga mikroflorę jelit,

Dlaczego olej lniany posiada krótki termin przydatności?

Olej lniany zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo ważnych dla organizmu człowieka, ale szybko ulegających utlenianiu, czyli jełczeniu. Dlatego należy olej przechowywać po otwarciu w lodówce. Jeżeli nie jest narażony na działanie promieni słonecznych, jest szczelnie zamknięty oraz schłodzony, można go dłużej przechowywać. Olej lniany jest używany w północnych Chinach do gotowania.

Dawkowanie oleju lnianego

Olej lniany ze wzglądu na dużą zawartość kwasu alfa linolenowego powinien być spożywany w ilości 1 łyżeczki dziennie. Zbyt duża ilość tego kwasu obniża ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem powinny uważać na wielkość porcji. Olej lniany możemy dodawać do potraw wzbogacając nasze posiłki, a także możemy go spożywać bez żadnych dodatków bezpośrednio z łyżeczki zarówno na czczo, jak i w trakcie i po posiłkach.

Gdzie można kupić Olej rydzowy wielkopolski?

Olej warto kupować bezpośrednio u producenta specjalizującego się w produkcji tego oleju poprzez:

  • sklepik firmowy
  • targi ze zdrową żywnością
  • sklepy ze zdrową żywnością
  • sklepy wielkopowierzchniowe z półkami ze zdrową żywnością, takie jak: Auchan, Carrefour, Inter Marche, Chata Polska, Lewiatan, Piotr i Paweł, itp.

Zastosowanie

Zastosowanie oleju z lnu w kuchni

Olej „tłoczony na zimno”, nie powinien być podgrzewany bardzo wysoko, ponieważ temperatura niszczy cenne substancje w nim zawarte. Stosowanie oleju na zimno lub delikatnie podgrzanego wzbogaca potrawy, a jednocześnie zatrzymuje cenne właściwości lnu.
Olej z lnu najlepiej smakuje jako dodatek do:

  • sosów winegret
  • dressingów
  • past
  • dipów
  • humusów
  • makaronów
  • ziemniaków
  • kasz
  • pieczywa
  • sera
  • ryb – szczególnie śledzi
  • mięs
  • sałatek i surówek
  • czosnku
  • cebuli
  • pieczenia ciast

Należy pamiętać, że olej lniany jest jednym z niewielu produktów wykorzystywanych przez ludzi w niezmienionej formie od stuleci.

Oceny

Ten produkt nie ma jeszcze recenzji.

Bądź pierwszą osobą, która oceni “Olej Lniany Wielkopolski”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Name *

Oceny produktu *