Składniki:
- Sałata lodowa – 2 szt.
- Ogórek zielony duży
- Rukola – 1 opakowanie
- Zioła suszone lub świeże
- Szczypiorek – 2 pęczki
- Sos winegret ( ocet jabłkowy + miód) 125ml
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy z Wielkopolski
- Kilka kropel oleju z czarnuszki
- Musztarda kcyńska – 1 łyżka
Sposób wykonania:
Sałatę lodową pokroić w duże kawałki. Rukolę opłukać, osączyć, odciąć grube ogonki. Ogórek umyć, pokroić w półtalarki. Zioła umyć, osączyć i grubo pokroić. Szczypiorek drobno pokroić i zostawić ½ do dekoracji. Wszystkie produkty wymieszać i polać dresingiem z sosu winegret wymieszanego w słoju z olejem rzepakowym i przyprawami. Dekorować szczypiorkiem i ozdobnie wyciętym ogórkiem.