Prosty i świetny przepis na smaczną zupę dyniową, który łatwo odtworzysz w swojej kuchni. Tej zupy nie może zabraknąć w jesiennym menu. Zupa z korbola to prawdziwa pożywna bomba witaminowa!
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg dyni,
- 1,5 l wody,
- 1 szklanka mleka ewentualnie mleka kokosowego,
- 1 łyżka cukru,
- 4 łyżki oleju dyniowego,
- 1 łyżeczka soli (do smaku),
- przyprawy z proszku (do smaku): pieprz biały, kurkuma, papryka słodka i ostra, imbir, gałka muszkatałowa.
SPOSÓB WYKONANIA:
- Dynię pokroić i ugotować w wodzie.
- Ugotowaną dynię zblendować.
- Zalać mlekiem, dodac sól, cukier i przyprawy do smaku.
- Zagotować.
- Rozlać do bulinówek lub na talerze.
- Na każdą porcję wlać ozdobnie łyżkę oleju dyniowego