5 przepisów na sałatki z tuńczykiem

Talerz z sałatką warzywno-owocową z dodatkiem tuńczyka.

Tuńczyk smakuje świetnie na pizzy, z makaronem, a także jako dodatek do kanapek. Bardzo często jest również głównym składnikiem rybnych sałatek. Świetnie smakuje z dodatkiem majonezu i w towarzystwie gotowanych jajek. W wielu przepisach pojawia się też obok żółtego sera. Jak wykonać najlepsze sałatki z tuńczykiem? Oto 5 sprawdzonych przepisów!

SPIS TREŚCI:

  1. Czy warto jeść tuńczyka?
  2. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami
  3. Przepis na sałatkę z tuńczykiem warstwową
  4. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ananasem
  5. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem
  6. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Czy warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk to lubiana i bardzo zdrowa ryba, wybierana często przez osoby będące na diecie. Mięso tuńczyka jest niskokaloryczne – zawiera niewielką ilość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, za to bardzo dużo białka. Jest też źródłem witamin, takich jak witamina A, E, D i K oraz minerałów – wapnia i żelaza. Tuńczyk sam w sobie stanowi dobre źródło kwasów tłuszczowych Omega-3. Osobom, którym zależy na zwiększeniu jego wartości odżywczych zaleca się jednak wybór tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym (nie w oleju), ponieważ takie mięso po odsączeniu można połączyć samodzielnie z dobrej jakości olejem zimnotłoczonym. Dzięki temu da się zachować większą kontrolę nad ilością spożywanych kalorii, a jednocześnie wzbogacić tuńczyka o doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych pochodzenia roślinnego.

  1. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami

    Sałatka z tuńczykiem i krakersami świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Istniej wiele wariacji na temat tego tuńczykowego „tortu”, dlatego ilość jego odsłon jest właściwie nieograniczona.
    Oto jak przygotować wersję bazową tortu z tuńczykiem:

    1. Do przygotowania sałatki z tuńczykiem i krakersami potrzebne są – oprócz tuńczyka – ugotowane na twardo jajka, korniszony, krakersy, szczypiorek, ser żółty, majonez oraz przyprawy (sól i pieprz wystarczą).
    2. Sałatka układana jest warstwowo na tacy lub w blaszce do pieczenia ciast, a jej pierwszy poziom to krakersy.
    3. Kolejną warstwę tworzy starty ser z pokrojonym w kostkę ogórkiem oraz majonezem.
    4. Następna warstwa to starte lub posiekane białka jajek z majonezem i przyprawami.
    5. Na wierzchu tuńczykowego tortu należy pokruszyć pozostałe żółtka i posypać całość posiekanym szczypiorkiem.

    Sałatka smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce. Będzie idealną propozycją na imprezę ze znajomymi. Z pewnością zrobi na wszystkich ogromne wrażenie.

  2. Przepis na sałatkę z tuńczykiem warstwową

    Klasyczna sałatka warstwowa z tuńczykiem, serem i gotowanymi jajkami to uniwersalna propozycja zarówno na zwykłą kolację, jak i na rodzinne przyjęcie. Do jej przygotowania potrzebne są jajka, tuńczyk, ser w kostce, a także kukurydza w puszce, cebula, majonez i sól. Potrawa nie jest wymagająca i robi się ją naprawdę szybko. Wystarczy oddzielić ugotowane żółtka od białek i rozdrobnić je, a cebulę drobno posiekać. Warstwy układa się kolejno, począwszy od białek. Kolejno do miski wykłada się:

    • połowę tuńczyka,
    • cebulę,
    • majonez,
    • ser,
    • połowę tuńczyka,
    • kukurydzę,
    • majonez,
    • żółtka.

    Poszczególne warstwy należy lekko ugniatać łyżką, aby podczas porcjowania zachować zwartą strukturę potrawy. Warto pamiętać też o lekkim posoleniu białek i dokładnym odsączeniu z zalewy ryby oraz kukurydzy.
    W takim wydaniu sałatka z tuńczykiem również najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Warto przygotowywać ją w przezroczystej misce – świetnie zaprezentuje się na stole. Kukurydzę w sałatce można zamienić też na ogórka – kiszonego lub konserwowego. Jeśli składniki zostaną wymieszane, będą smakować doskonale jako pasta kanapkowa. Wtedy warto dodać do nich posiekaną natkę pietruszki, która doda paście aromatu. Dobrze sprawdzą się również prażone nasiona, na przykład słonecznika.

  3. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ananasem

    Sałatka z tuńczykiem i ananasem to ukłon w stronę miłośników lekko słodkich sałatek z dodatkiem owoców. Do jej przygotowania potrzebne są tylko: ryż (warto użyć pełnoziarnistego), tuńczyk, kukurydza z puszki, plastry ananasa oraz majonez.
    W tym wydaniu sałatka nie jest układana warstwowo – wszystkie składniki miesza się w misce.

      1. Na początku ryż należy ugotować, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
      2. Następnie tuńczyka i kukurydzę również odsącza się z zalewy i dodaje do ryżu.
      3. Ananasa najlepiej pokroić w cząstki, a po dodaniu owoców do pozostałych składników, doprawić wszystko majonezem.

    Sałatkę można podawać jako lunch czy kolację. Smakuje dobrze nawet bez schładzania w lodówce, dzięki czemu można bez obaw spakować ją na wynos.

  4. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem

    Tuńczyk i makaron dobrze współgrają ze sobą w daniach obiadowych na ciepło. Okazuje się jednak, że stanowią smaczny i pełnowartościowy posiłek także w formie sałatki, na przykład takiej, którą można zabrać ze sobą do pracy. Do przygotowania takiej odsłony tuńczyka potrzebne są jeszcze:

    • makaron, najlepiej pełnoziarnisty, typu kokardki czy świderki (grubszy),
    • czerwona cebula,
    • kukurydza z puszki,
    • groszek mrożony,
    • seler naciowy,
    • czerwona papryka,
    • ogórek (świeży),
    • rukola,
    • natka pietruszki.

    Do dressingu potrzebne będą jeszcze:

    • jogurt naturalny,
    • majonez,
    • sól,
    • pieprz,
    • suszone pomidory z chili.

    Po ugotowaniu makaronu al dente, należy przestudzić go i wymieszać z pokrojonymi warzywami (rozmrożonym groszkiem, cebulą w piórka, ogórkiem w kostkę), posiekanymi ziołami, porwaną na kawałki rukolą oraz odcedzonym mięsem tuńczyka. Dressing warto wymieszać osobno, aby uniknąć grudek, a dopiero później połączyć go z resztą składników.
    Warzywa wykorzystane do sałatki można zmodyfikować, wykorzystując te, które akurat zalegają w lodówce czy na półkach spiżarni. Taka sałatka z tuńczykiem i makaronem jest nie tylko sycąca, ale też pełnowartościowa – zawiera białko, węglowodany, tłuszcze, a także mnóstwo warzyw, które dostarczają organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Jeśli do sałatki wykorzystany zostanie makaron pełnoziarnisty, posiłek będzie jeszcze zdrowszy i na dłużej dostarczy dobrej energii do działania.

  5. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą

    Sałatka z tuńczykiem i fasolą to maksymalna porcja białka, czyli doskonała pozycja w menu wegetarian. Do jej przygotowania potrzebne są:

    • tuńczyk,
    • fasola czerwona,
    • kukurydza,
    • papryka konserwowa,
    • jajka ugotowane na twardo,
    • ogórki konserwowe,
    • majonez,
    • keczup,
    • przyprawy – sól i pieprz.

    Proces przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy odcedzić tuńczyka i kukurydzę, pokroić jajka, ogórki i paprykę, a następnie wszystko wymieszać w jednej misce i doprawić. Sos z majonezu i keczupu można przygotować osobno, a dopiero na końcu wlać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
    Sałatkę podaje się z ulubionym pieczywem. Ponieważ nie jest warstwowa, można traktować ją także jako pastę na kanapki.

Tuńczyk to zdrowa ryba, ale jak każde wodne stworzenie może magazynować w swoim mięsie szkodliwą rtęć. Warto zatem wybierać tuńczyka rozważnie, sięgając po produkt ze zrównoważonych połowów. Pozostałe składniki do sałatki z tuńczykiem także dobrze jest dostosować do zasad zdrowej diety. Zamiast makaronu jasnego wystarczy zastosować makaron pełnoziarnisty, a zamiast białego ryżu na przykład ryż jaśminowy.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies