Domowa Granola z Orzechami Brazylijskimi

Przepis na domową granolę z orzechami brazylijskimi

Jesienią i zimą, gdy szczególnie jesteśmy narażeni na nawracające choroby, bardzo ważne staje się przygotowywanie posiłków bogatych w witaminy, białko i błonnik oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z ciekawszych pomysłów będzie włączeni do swojej diety granoli, czyli mieszanki pieczonych do chrupkości płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców.

Ten śniadaniowy przysmak najczęściej spożywany jest zalany mlekiem lub jogurtem, ale ostatnie doniesienia prasowe opisywały przypadki podjadania jej między posiłkami i stosowania jako kruszonki dla zapiekanych jabłek, śliwek i truskawek.

Aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość selenu, magnezu i witamin poniższa granola, oprócz znanych nam orzechów włoskich, zawiera egzotyczne orzechy brazylijskie. Do granoli polecam orzechy bio, gdyż zawierają ciekawy aromatyczny miks smaków kasztanów, fistaszków i aromaty prost z wędzarni!

SKŁADNIKI:

  • 30 g zielonego siemienia lnianego
  • 500g płatków owsianych górskich
  • 100 g orzechów włoskich (najlepiej w całości)
  • 100 g orzechów brazylijskich bio (nieco rozdrobnionych)
  • 10 g cynamonu

Granola to mieszanka pieczonych do chrupkości płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców.

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Wszystko to należy wymieszać, a następnie zalać 200 ml naparu z Zielonej herbaty (bez fusów) w której rozpuszczam 50 g (dwie łyżki) miodu.
  2. Po wymieszaniu wykładam na blachę wyłożona papierem do nagrzanego do 180 st piekarnika na 30 minut.
  3. Mieszam co jakiś czas, ale niezbyt energicznie, by granola miała też w swoim repertuarze większe zbite elementy.
  4. Aby granola nabrała owocowości, po jej zapieczeniu dodajemy 200 g suszonej żurawiny i 200 g pokrojonych suszonych moreli.
  5. Wszystko mieszamy i pozostawimy do ostygnięcia.

Przechowywać należy w szklanym pojemniku na widoku i w razie potrzeby słońca na talerzu, odkręcić pokrywkę.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies