Jesienią i zimą, gdy szczególnie jesteśmy narażeni na nawracające choroby, bardzo ważne staje się przygotowywanie posiłków bogatych w witaminy, białko i błonnik oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z ciekawszych pomysłów będzie włączeni do swojej diety granoli, czyli mieszanki pieczonych do chrupkości płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców.
Ten śniadaniowy przysmak najczęściej spożywany jest zalany mlekiem lub jogurtem, ale ostatnie doniesienia prasowe opisywały przypadki podjadania jej między posiłkami i stosowania jako kruszonki dla zapiekanych jabłek, śliwek i truskawek.
Aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość selenu, magnezu i witamin poniższa granola, oprócz znanych nam orzechów włoskich, zawiera egzotyczne orzechy brazylijskie. Do granoli polecam orzechy bio, gdyż zawierają ciekawy aromatyczny miks smaków kasztanów, fistaszków i aromaty prost z wędzarni!
SKŁADNIKI:
- 30 g zielonego siemienia lnianego
- 500g płatków owsianych górskich
- 100 g orzechów włoskich (najlepiej w całości)
- 100 g orzechów brazylijskich bio (nieco rozdrobnionych)
- 10 g cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA:
- Wszystko to należy wymieszać, a następnie zalać 200 ml naparu z Zielonej herbaty (bez fusów) w której rozpuszczam 50 g (dwie łyżki) miodu.
- Po wymieszaniu wykładam na blachę wyłożona papierem do nagrzanego do 180 st piekarnika na 30 minut.
- Mieszam co jakiś czas, ale niezbyt energicznie, by granola miała też w swoim repertuarze większe zbite elementy.
- Aby granola nabrała owocowości, po jej zapieczeniu dodajemy 200 g suszonej żurawiny i 200 g pokrojonych suszonych moreli.
- Wszystko mieszamy i pozostawimy do ostygnięcia.
Przechowywać należy w szklanym pojemniku na widoku i w razie potrzeby słońca na talerzu, odkręcić pokrywkę.