Większość z nas słyszała przysłowie „Lepszy rydz niż nic”, jednak nie każdy wie, iż chodzi w nim o roślinę oleistą, a nie grzyba. Lnianka siewna zwana rydzem jest jedną ze starszych roślin oleistych uprawianych w Europie, jej historia sięga aż epoki brązu. Roślina ta bez problemu wzrastała na nieurodzajnych glebach i radziła sobie także z przymrozkami, dając rolnikom plony, w przeciwieństwie do innych oleistych jak np. rzepak. Z lnianki siewnej tłoczony był olej wykorzystywany w kuchni do okrasy warzyw i kaszy, który zastępował tłuszcz zwierzęcy, stąd też przysłowie „Lepszy rydz niż nic”.
Olej z lnianki siewnej zwanej rydzem zawiera aż 90% bardzo korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, pracę mózgu i wzrok, obniża również poziom „złego” cholesterolu i zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także chorób serca.
Olej rydzowy tłoczony jest w firmie Semco od kilku pokoleń tradycyjna metodą w temperaturze do 38 stopni C, ma żółta barwę oraz charakterystyczny zapach i smak doceniany przez wielu smakoszy kulinarnych. Chętnie stosowany jest do potraw ze śledzia czy ziemniaków oraz sałatek i dresingów. Od 2019 roku Olej Rydzowy Semco UNIA z lnianki jarej wpisany jest na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej.