Każda okazja jest dobra do świętowania a dziś mamy światowy dzień jajka! Jakie potrawy kojarzą się Wam z jajkami? Nam pyszny domowy majonez. Zachęcamy by samemu spróbować zrobić go w domu na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego. Oto sprawdzony przepis na majonez domowy pożyczony od kwestii smaku.
Składniki:
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Skorupkę jaja sparzyć wrzątkiem, następnie delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie.
- Jajko wbić do wąskiego pojemnika lub miski, dodać sól, pieprz, musztardę oraz ocet lub sok z cytryny.
- Włączyć mikser i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodawać olej rzepakowy, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.