Świeto Halloween już wpisało sie do naszej tradycji. Dzieci z radościa przebierają się i odwiedzają sąsiadów by dostać słodkości lub zrobić przysłowiowego psikusa. Zadbajmy by ich koszyki były pełne wartościowych smakołyków.
Polecamy Wam szybki przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem pestek dyni i innych produktów dostępnych w naszym sklepie.
Składniki:
- 200g płatków owsianych
- 30g rodzynek
- 30g suszonych moreli
- 120g pestek dyni
- 1/4 łyżczki soli (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 150g czekolady o dużej zawartości kakao (gdy robimy polewę)
Wykonanie:
- Na patelni bez tłuszczu uprażyć pestki owsiane i pestki dyni dopóki się nie zarumienią.
- Przesypać do miski i pozostawić do ostygnięcia.
- Morele pokroić w kostkę i wrzucić wraz z rodzynkami do miski.
- Na patelni rozpuścić miód i 1 łyżkę oleju kokosowego.
- Rozpuszczoną mieszanką zalać zawartość miski, dodać sól i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
- Równo rozprowadzić, przykryć drugim papierem i mocno przycisnąć. Można położyć ciężką książkę.
- Gdy chcemy zrobić polewę w rondelku rozpuszczamy pokruszoną czekoladę oraz pozostałą 1 łyżkę oleju kokosowego.
Rozprowadzamy na całej powierzchni. Po zastygnięciu kroimy na gotowe batoniki.