Przepis na Batoniki z Pestkami Dyni

Przepis na przepyszne batoniki z pestkami dyni, rodzynkami, suszonymi morelami i miodem.

Świeto Halloween już wpisało sie do naszej tradycji. Dzieci z radościa przebierają się i odwiedzają sąsiadów by dostać słodkości lub zrobić przysłowiowego psikusa. Zadbajmy by ich koszyki były pełne wartościowych smakołyków.

Polecamy Wam szybki przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem pestek dyni i innych produktów dostępnych w naszym sklepie.

Składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 30g rodzynek
  • 30g suszonych moreli
  • 120g pestek dyni
  • 1/4 łyżczki soli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 150g czekolady o dużej zawartości kakao (gdy robimy polewę)

Szybki przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem pestek dyni.

Wykonanie:

  • Na patelni bez tłuszczu uprażyć pestki owsiane i pestki dyni dopóki się nie zarumienią.
  • Przesypać do miski i pozostawić do ostygnięcia.
  • Morele pokroić w kostkę i wrzucić wraz z rodzynkami do miski.
  • Na patelni rozpuścić miód i 1 łyżkę oleju kokosowego.
  • Rozpuszczoną mieszanką zalać zawartość miski, dodać sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
  • Równo rozprowadzić, przykryć drugim papierem i mocno przycisnąć. Można położyć ciężką książkę.
  • Gdy chcemy zrobić polewę w rondelku rozpuszczamy pokruszoną czekoladę oraz pozostałą 1 łyżkę oleju kokosowego.
    Rozprowadzamy na całej powierzchni. Po zastygnięciu kroimy na gotowe batoniki.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies