Pesto z Bazylii z Pestkami Dyni

Przepis na pesto z bazylii z pysznym olejem dyniowym i prażonymi pestkami dyni.

Genialność kuchni włoskiej opiera się na prostocie, miłości i dobrej jakości składniach. Jeśli wziąć pod uwagę, że wysokiej jakości produkty dostępne są również w naszym kraju, można modyfikować klasyki włoskich smaków naszymi lokalnymi produktami. Zapraszamy was dzisiaj w podróż z ziemi włoskiej do Polski, gdzie spotka was zaskakująca mieszanka smaków.

Pesto to klasyka i każdy choć raz spróbował idelanego balansu bazyli, sera, orzeszków pini i oliwy. A gdyby klasyczną oliwę zastąpić pysznym olejem z prażonych pestek dyni, a orzeszki pini prażonymi pestkami z tegoż wspaniałego i wszechstronnego warzywa? No cóż, efekt jest wyśmienity!

Orzechowość oleju pięknie kompunuje się z chrupkością zmielonych pestek, a wszystko to pięknie dopełnia miękkie bazyliwo- serowe wypełnieni pasty. Poniżej prezentujemy proporcje składników dla tego wyśmienitego połączenia:

  • około szklanki liści ze świeżej bazyli
  • 100 g pestek z dyni
  • 100 ml oleju z prażonych pestek dyni
  • 100 g startego sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówk cytryny
  • sól
  • pieprz

Pesto z bazylii idealnie komponuje się z makaronami, pieczywem czy jako dodatek do sałatek.

 

Wykonanie:

  • Najpierw podpraż pestki z dyni na suchej patelni, gdy nieco ostygną wrzuć do wysokiego pojemnika wraz z czosnkiem i zalej olejem i sokiem z cytryny.
  • Blederem na najwyższych obrotach zmiksuj na gładką pastę.
  • Dodaj listki bazyli i zmiel ponownie całość.
  • Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku oraz starty na drobnej tarce twardy ser grana padano.

To zmodyfikowane pesto jest nieco ciemniejsze od swojej klasycznej odmiany, jednak tak samo idealnie komponuje się z makaronami, pieczywem czy jako dodatek do sałatek.

Pesto trzymaj zamknięte w słoiku lub szklanym pojemniku w lodówce i zjedz w ciagu 2 do 3 dni, choć zakładamy, że zniknie równie szybko jak się pojawiło.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies