Przepis na Kimchi

Przepis na zdrowe kimchi z kiszonej kapusty pekińskiej.

Istnieją potrawy tak zdrowe i pyszne, że ich jedzenie powinno być obowiązkowe o tej porze roku, kiedy najłatwiej o przeziębienie i grypę. O tym, że kiszonki to bogactwo smaku i zdrowia chyba wie każdy.

Dzisiaj przedstawimy przepis na bardziej orientalny smak zdrowej odmiany kiszonych wspaniałości. Kimchi (czyt. Kimczi) to koreańska kiszona kapusta pekińska, nieco pikantna w smaku, która potrafi zabrać każdego smakosza w daleką podróż kulinarnych doznań.

SKŁADNIKI:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek soli
  • 3 litry przegotowanej letniej wody

PASTA KIMCHI:

  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • korzeń imbiru (według uznania)
  • 1 cała marchewka
  • cebula dymka (zielona część)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¼ łyżki soli

Kapusta z pastą kimchi po przełożeniu do słoika nabiera swoich zdrowotnych właściwości.

WYKONANIE:

  1. Kapuste posiekać i zanurzyć w wodzie z rozpuszczoną solą na 2 godziny.
  2. W tym czasie do garnka wlać wodę i wsypać mąkę ryżową, gotować ok 2 minuty aż zmieni się w pastę.
  3. Wsypać przyprawy, cukier, sos sojowy, dodać zbledowaną cebulę z czosnkiem i imbirem oraz startą na drobne oczka marchwekę i posiekany na dłuższe kawałki szczypiorek. Zamieszczać by składniki się połączyły.
  4. Odączyć z zalewy kapustę i wymiaszać ją z pastą kimchi. Najlepiej robić to ręcznie ale w rękawiczach (w przeciwnym razie zaboli).
  5. Przełożyć do dużego słoika lub glinianego garnka, docisnąć i pozostawić na 5 dni. W tym czasie dzieje się całe dobro i kiszonka nabiera swoich zdrowotnych właściwości!

Podawać do każdego obiadu zarówno wegańskiego jak i tradycyjnego.

Na koniec mały sekret: jeśli uwielbiacie smak imbiru, podkręcicie go polewając kimichi przed podaniem naszym olejem o smaku Imbiru.

Smacznego!

Inspiracją do prezpisu był wpis Marty Dymek z bloga „Jadłonomia”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Strona używa cookies