Carpaccio z Buraka z Fetą i Rukolą

Przepis na przepyszne carpaccio z buraka z fetą i rukolą.

W przededniu wiosny, gdy nowe jeszcze nie wzeszło, a zachowane z zimy zapasy powoli się kończyły, sięgano po te warzywa, które zimują najlepiej, czyli wszelkiego rodzaju włoszczyznę: buraki, marchew czy seler. Współcześnie mamy dostęp do wielu produktów przez okrągły rok, jednak ich smak pozostawia wiele do życzenia. Sięgając do tradycji i czerpiąc ze współczesnych dobroci, przychodzimy do was przepisem na bezmięsne carpaccio z buraka!

O wartościach odżywczych buraka chyba nie musimy przypominać, jednak w tym przepisie to jego współtowarzysze w postaci dobrej jakości octu balsamicznego i oleju lnianego sprawiają, że jego smak nabiera szlachetności i wielowymiarowości, o którą naszego buraka wielu by nie podejrzewało.

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

  1. Pieczemy w foli aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym umyte buraki w skórce w temperaturze 180 st ok 40 minut.
  2. Po ostygnięciu obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry.
  3. Na dużym talerzu starannie układamy plastry buraka, tak by na siebie lekko nachodziły.
  4. Następnie posypujemy ziarnami słonecznika i ulubioną sałatą.
  5. Posypujemy solą i pieprzem oraz dodajemy oleju lnianego i octu balsamicznego.
  6. Rozsypujemy kolejną warstwą sałaty i na wierzchu układamy pokruszony ser feta.

Tak piękna przystawka nie tylko cieszy swoim smakiem, ale pobudza wszystkie zmysły i stanowi piękną choć szybko znikajacą dekorację każdego stołu!

Dodaj komentarz

Strona używa cookies