Domowa Chałwa Słonecznikowa

Przepis na łatwą w wykonaniu domową chałwę słonecznikową.

Chałwa najczęściej kojarzy nam się z sezamową słodyczą, ale też z produktem o nienajlepszym składzie, zawierającym najczęściej niezdrowy tłuszcz palmowy.

Proponujemy dzisiaj przepis na domową chałwę, która dzięki swej prostocie i minimalnej ilości składników może zabrać nas w niewinny świat słodyczy. Alternatywą dla sezamu będzie słoneczki, który znacznie łatwiej zmielić.

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

  1. Na dużej patelni upraż słonecznik, zajmie to ok 3 minuty podczas których warto go przekładać łopatką lub lekko podrzucać na patelni.
  2. Odstaw do ostygnięcia 15 minut.
  3. Następnie do wysokiego pojemnika na blender wsyp połowę i zalej słodkim syropem.
  4. Zblenduj na drobne grudki i dodaj resztę.
  5. Blendowanie zakończ gdy uzyskasz gładką i plastyczną masę.
  6. Przełóż masę do płaskiego sporego pudełka i odstaw do lodówki.

Po schłodzeniu można ją pokroić na mniejsze kawałki i zabierać jako słodką i zdrową przekąskę do szkoły czy pracy. Zachowuje w lodówce świeżość do 30 dni.

Inspirację do dzisiejszego przepisu czerpaliśmy z książki Marty Dymek „Jadłonomia”.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies