Chałwa najczęściej kojarzy nam się z sezamową słodyczą, ale też z produktem o nienajlepszym składzie, zawierającym najczęściej niezdrowy tłuszcz palmowy.
Proponujemy dzisiaj przepis na domową chałwę, która dzięki swej prostocie i minimalnej ilości składników może zabrać nas w niewinny świat słodyczy. Alternatywą dla sezamu będzie słoneczki, który znacznie łatwiej zmielić.
SKŁADNIKI:
- 250 g nasion słonecznika
- ¼ szklanki syropu daktylowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Na dużej patelni upraż słonecznik, zajmie to ok 3 minuty podczas których warto go przekładać łopatką lub lekko podrzucać na patelni.
- Odstaw do ostygnięcia 15 minut.
- Następnie do wysokiego pojemnika na blender wsyp połowę i zalej słodkim syropem.
- Zblenduj na drobne grudki i dodaj resztę.
- Blendowanie zakończ gdy uzyskasz gładką i plastyczną masę.
- Przełóż masę do płaskiego sporego pudełka i odstaw do lodówki.
Po schłodzeniu można ją pokroić na mniejsze kawałki i zabierać jako słodką i zdrową przekąskę do szkoły czy pracy. Zachowuje w lodówce świeżość do 30 dni.
Inspirację do dzisiejszego przepisu czerpaliśmy z książki Marty Dymek „Jadłonomia”.