Stan równowagi to ulotne uczucie. Znajdujemy je pomiędzy skrajnościami, pomiędzy słodyczą a goryczą, wschodem i zachodem, ciepłym latem i mroźną zimą. Kiedy widzisz na wigilijnym stole sernik, automatycznie możesz zacząć szukać dla niego przeciwwagi w postaci makowca. Tam gdzie Yin musi pojawić się także Yang.
SKŁADNIKI:
- 200g suchego zmielonego maku
- 200ml mleka
- 100g miodu
- 70 g fit cukru
- 40 g masła
- 60 g dowolnych orzechów włoskich lub migdałów
- 120 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- starta skórka ze świeżej pomarańczy
- kieliszek rumu lub aromat rumu
- 3 białka z jajek
WYKONANIE:
- Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
- Dodajemy siemię lniane, miód i roztopione masło oraz pokrojone orzechy i morele, żurawinę w całości i kieliszek rumu.
- Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno pianę białek.
- Masę makową wylewamy na wyłożoną na blachę ½ z masy kruchego ciasta.
- Wkładamy do rozgrzanego 180st piekarnika i pieczemy ok 50 minut.
Wytrawny makowiec bogaty w aromatyczne dodatki to idealne dopełnienie uczty zmysłów po kawałeczku sernika. Życzymy równowagi i pełnej palety smaków w te święta!