Przepis na Makowiec z Rumem

Przepis na Świąteczny Makowiec z Rumem na Kruchym Cieście

Stan równowagi to ulotne uczucie. Znajdujemy je pomiędzy skrajnościami, pomiędzy słodyczą a goryczą, wschodem i zachodem, ciepłym latem i mroźną zimą. Kiedy widzisz na wigilijnym stole sernik, automatycznie możesz zacząć szukać dla niego przeciwwagi w postaci makowca. Tam gdzie Yin musi pojawić się także Yang.

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

  1. Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
  2. Dodajemy siemię lniane, miód i roztopione masło oraz pokrojone orzechy i morele, żurawinę w całości i kieliszek rumu.
  3. Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno pianę białek.
  4. Masę makową wylewamy na wyłożoną na blachę ½ z masy kruchego ciasta.
  5. Wkładamy do rozgrzanego 180st piekarnika i pieczemy ok 50 minut.

Wytrawny makowiec bogaty w aromatyczne dodatki to idealne dopełnienie uczty zmysłów po kawałeczku sernika. Życzymy równowagi i pełnej palety smaków w te święta!

 

Dodaj komentarz

Strona używa cookies