Przepis na Sernik z Ziemniakami

Przepis na Świąteczny Sernik z Ziemniakami i Budyniem.

Wojna pomiędzy tymi, którzy uwielbiają rodznyki w serniku i tymi, którzy za nimi nie przepadają może zostać niebawem roztrzygnięta. Pokój może przynieść poniższy przepis na sernik z ziemniakami. Każdy z nas ma w swojej pamięci smak najlepszego sernika na świecie. W wielkopolsce ziemniaki są darzone niezwykłą czułością i to właśnie one sprawiają, że sernik ten jest idelanie ciężki i delikatny dzięki złagodzeniu kwasowatości twarogu.

Przepis dotyczy duuużej formy do ciasta. Upieczony sernik można podzielic na części i zamrozić. Nie straci na smaku podczas procesu przechowywania, o ile będzie szczelnie zamknięty.

Nie pozostawiamy was więc w dalszej niepewności i mocno polecamy poniższą propozycje nie tylko na święta!

Kruche ciasto

SKŁADNIKI:

  • ½ kg mąki jaglanej
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 1 opak. proszu do pieczenia

WYKONANIE:

  1. Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i wyrabiamy.
  2. Dodajemy żółtka i smietenę, wyrabiamy aż powstanie jednolita zwarta masa.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę zamrażamy (wykorzystamy ją przy makowcu!), drugą połowę schładzamy przez godzine i wykładamy na blachę dziurkując widelcem.

Masa twarogowa

SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera tłustego krajanka
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej o niskiej zawartości skrobi czyli takie, które w trakcie gotowania się rozpadają i szybko ugniatają się na puree)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 400 g cukru
  • 1 płaska łyżka proszu do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietanowego lub 2 łyżeczki mąki zieminiaczanej
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie 180 g moreli ( można dodać rodzynek jeśli ktoś lubi)

WYKONANIE:

  1. Twaróg i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem i połączyć z masą twarogowo-ziemniaczaną, dodać budyń i proszek do pieczenia.
  3. Ubić białka na sztywno, delikatenie dołożyć do masy wraz z pokroinymi morelami.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na przygotowaną formę z ciastem wlewamy masę serową. Wszystko nieco wyrośnie więc forma powinna być zapełniona do ¾ wysokości. Pieczemy ok 50 minut w opcji statycznej czyli z włączoną górną i dolną grzałką.

Jedno jest pewne: ten sernik wymiata i nie bierze jeńców! Jest tak dobry, że nie ma znaczenia czy znajdą się w nim rodzynki, morele czy też nie będzie żadnych bakali.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Strona używa cookies