Wojna pomiędzy tymi, którzy uwielbiają rodznyki w serniku i tymi, którzy za nimi nie przepadają może zostać niebawem roztrzygnięta. Pokój może przynieść poniższy przepis na sernik z ziemniakami. Każdy z nas ma w swojej pamięci smak najlepszego sernika na świecie. W wielkopolsce ziemniaki są darzone niezwykłą czułością i to właśnie one sprawiają, że sernik ten jest idelanie ciężki i delikatny dzięki złagodzeniu kwasowatości twarogu.
Przepis dotyczy duuużej formy do ciasta. Upieczony sernik można podzielic na części i zamrozić. Nie straci na smaku podczas procesu przechowywania, o ile będzie szczelnie zamknięty.
Nie pozostawiamy was więc w dalszej niepewności i mocno polecamy poniższą propozycje nie tylko na święta!
Kruche ciasto
SKŁADNIKI:
- ½ kg mąki jaglanej
- ½ kg mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 kostki masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- 1 opak. proszu do pieczenia
WYKONANIE:
- Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i wyrabiamy.
- Dodajemy żółtka i smietenę, wyrabiamy aż powstanie jednolita zwarta masa.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę zamrażamy (wykorzystamy ją przy makowcu!), drugą połowę schładzamy przez godzine i wykładamy na blachę dziurkując widelcem.
Masa twarogowa
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera tłustego krajanka
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej o niskiej zawartości skrobi czyli takie, które w trakcie gotowania się rozpadają i szybko ugniatają się na puree)
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 400 g cukru
- 1 płaska łyżka proszu do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietanowego lub 2 łyżeczki mąki zieminiaczanej
- 6 jajek
- 1 opakowanie 180 g moreli ( można dodać rodzynek jeśli ktoś lubi)
WYKONANIE:
- Twaróg i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Żółtka utrzeć z cukrem i masłem i połączyć z masą twarogowo-ziemniaczaną, dodać budyń i proszek do pieczenia.
- Ubić białka na sztywno, delikatenie dołożyć do masy wraz z pokroinymi morelami.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na przygotowaną formę z ciastem wlewamy masę serową. Wszystko nieco wyrośnie więc forma powinna być zapełniona do ¾ wysokości. Pieczemy ok 50 minut w opcji statycznej czyli z włączoną górną i dolną grzałką.
Jedno jest pewne: ten sernik wymiata i nie bierze jeńców! Jest tak dobry, że nie ma znaczenia czy znajdą się w nim rodzynki, morele czy też nie będzie żadnych bakali.