Przepisy na Halloween

Uśmiechnięte matka z córką przygotowują dynie na Halloween.

Halloween staje się coraz popularniejszym świętem, zwłaszcza wśród najmłodszych. Nieodzownie kojarzy się nie tylko z zabawą w „Cukierek albo psikus”, ale również z wszechobecnymi dyniami. Świętując Halloween, można przygotować w domu niewielkie przyjęcie lub tematyczny poczęstunek dla dzieci. Warto wtedy uwzględnić w potrawach i przekąskach zarówno charakterystyczne składniki, jak i straszne motywy dekoracyjne. Co można podać gościom na Halloween?

SPIS TREŚCI:

    1. Pająkowa zupa dyniowa
    2. Tarta z dyni z lodami i olejem dyniowym
    3. Słone przekąski na Halloween – duchowe pizzerinki
    4. Koktajl Jack-o’-lantern

Pająkowa zupa dyniowa

Półmisek z zupą dyniową na Halloween.

Dynia bywa określana mianem królowej jesieni. To wyjątkowe warzywo, które można wykorzystywać zarówno w wytrawnych potrawach, jak i w deserach. Na halloweenowym przyjęciu doskonale sprawdzi się natomiast kremowa, gęsta zupa dyniowa udekorowana pajęczyną z kwaśnej śmietany. Jak ją przygotować?

Potrzebne będą:

  • włoszczyzna – świeża lub mrożona,
  • mała cebula,
  • miąższ z dużej lub średniej dyni,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, lubczyk, wędzona słodka papryka, pieprz mielony ziołowy, sól,
  • sos sojowy (kilka kropli),
  • kostki warzywne (1-2 sztuki)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Na początek należy opalić cebulę i wraz z włoszczyzną wrzucić ją do wody z lubczykiem. Warzywa można również pokroić w większą kostkę i przesmażyć na oliwie, a dopiero później zalać wodą. Wszystkie składniki należy gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Następnie cebulę, ziele angielskie i liść laurowy trzeba usunąć, a na ich miejsce do bulionu dodać miąższ z dyni oraz przyprawy. Całość wystarczy gotować jeszcze do 25 minut. Po tym czasie można doprawić zupę kostkami warzywnymi i mlekiem kokosowym. Na koniec wszystkie składniki wystarczy zblendować. Po przełożeniu zupy do misek na środku każdej z nich należy umieścić kleks kwaśnej śmietany. Następnie patyczkiem – np. do szaszłyków – namalować z jej pomocą efektowną pajęczynę. Zupę warto udekorować również chrupiącymi dodatkami. Idealnie w tej roli sprawdzą się prażone nasiona dyni lub słonecznika. Potrawę można serwować również z grzankami, groszkiem ptysiowym lub drobnym makaronem.

Tarta z dyni z lodami i olejem dyniowym

Widok z góry na tartę z dyni na Halloween.

Tarta z dyni, czyli amerykańskie Pumpkin Pie, to ciasto o wyjątkowym, a jednocześnie niezapomnianym smaku. Najlepiej serwować je na ciepło z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Tarta jest na klasycznym kruchym spodzie, a jej nadzienie tworzy między innymi puree dyniowe. Do przygotowania spodu potrzebne są:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek masła,
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki lodowatej wody.

Składniki na ciasto należy wymieszać w dużej misce – najpierw suche. Następnie do mąki i soli wystarczy dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i olej. Całość można wymieszać widelcem lub blenderem. Ciasto powinno zbić się w grube okruchy. W dalszej kolejności należy stopniowo dodawać do niego lodowatą wodę. Kiedy masa zacznie ładnie się lepić, można uformować z niej dwie kule, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obie kule z ciasta należy rozwałkować na papierze do pieczenia. Jedna z nich będzie służyła jako spód i boki, druga pokryje wierzch tarty.

Do przygotowania nadzienia dyniowego potrzebne będą:

  • puree z dyni – około 400 g,
  • puszka mleka skondensowanego,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • przyprawy: sól, imbir mielony, goździki mielone, cynamon (po 1/2 łyżeczki)

Nadzienie należy przygotowywać w dużej misce. Na początek ubite jajka trzeba połączyć z puree dyniowym, osobno mieszając ze sobą cukier i przyprawy. Masę trzeba najpierw doprawić, a następnie posłodzić mlekiem skondensowanym, dodając je powoli małymi partiami. Gotowe nadzienie wystarczy wylać równomiernie na wyłożony spód tarty. Aby ciasto miało bardziej halloweenowy wygląd, w krążku ciasta przeznaczonego na wierzch warto wyciąć otwory tak, aby tarta przypominała wykrawaną dynię.

Piekarnik początkowo powinien zostać rozgrzany do 220 stopni Celsjusza. Po umieszczeniu w nim ciasta temperaturę należy obniżyć do 180 stopni i piec tartę około 50 min. Gotowy placek musi być zwarty – można poruszać formą, aby sprawdzić, czy jest już upieczony. Ciasto warto podawać z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych polanych dodatkowo olejem dyniowym. Jego intensywnie zielony kolor sprawi, że wypiek będzie ciekawiej prezentował się na halloweenowym przyjęciu.

Słone przekąski na Halloween – duchowe pizzerinki

Widok z góry na udekorowane na Halloween pizzerinki.

Na halloweenowym spotkaniu nie powinno zabraknąć również słonych przekąsek. Propozycją, która smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno mogą okazać się duchowe pizzerinki, czyli zapiekanki z ciasta pizzowego udekorowane serowymi duszkami. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebne będą:

  • 2,5 szklanki mąki, najlepiej typu 00,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Ciasto drożdżowe należy wymieszać w dużej misce. Najpierw trzeba rozpuścić w niej drożdże z cukrem i ciepłą wodą, a po kilku minutach dodać sól, mąkę i oliwę. Najwygodniej będzie zagnieść ciasto za pomocą robota planetarnego, ale można zrobić to również ręcznie. Gotowe ciasto na pizzerinki powinno wyrastać przez około godzinę w ciepłym miejscu, pod przykryciem (folia lub ściereczka).

Składniki na sos:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • przyprawy: sól, oregano, bazylia, pieprz.

Na początek cebulkę należy posiekać i podsmażyć na oliwie, opcjonalnie z dodatkiem masła. Następnie passatę i przyprawy wystarczy połączyć z cebulką i gotować na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje. Sos powinien nieco ostygnąć, zanim będzie nakładany na ciasto drożdżowe.

Kiedy ciasto wyrośnie, należy wyłożyć je na opruszoną mąką stolnicę i rozwałkować. Piccerinki mogą mieć kształt okrągły lub kwadratowy – wtedy łatwiej jest wykorzystać w pełni całe przygotowane ciasto drożdżowe. Po wycięciu kwadratów każdy z nich trzeba posmarować sosem pomidorowym i udekorować wybranymi składnikami. Mogą to być między innymi oliwki, pieczarki, papryka czy szynka. Tak przygotowane zapiekanki należy wstępnie podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Aby wypiek zyskał halloweenowy wygląd z plasterków sera żółtego należy wyciąć prosty kształt duszków. Można posłużyć się przy tym nożem lub gotową foremką. Na każdej pizzerince zmieszczą się 2-3 duszki serowe. Warto też udekorować je oliwkami pociętymi na kształt podobny do oczu i buźki. Całość wystarczy podpiec do momentu roztopienia sera.

Koktajl Jack-o’-lantern

Ustawione na drewnianym stole w towarzystwie dyni smoothie na Halloween.

Koktajl Jack-o’-lantern to dyniowe smoothie podane w klimatycznie udekorowanej szklance. Do przygotowania tego pożywnego napoju potrzebne będą:

  • 250 g dyni,
  • jeden średni banan,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • olej dyniowy (około 1-2 łyżek)

Na początek dynię należy wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, czyli przez około 15 minut. Odcedzoną dynię po wystudzeniu wystarczy zblendować z pozostałymi składnikami na gładką, pomarańczową masę. Opcjonalnie można dosłodzić koktajl miodem. Aby napój zyskał halloweenowy wygląd, należy przelać go do przezroczystych szklanek i ozdobić je fragmentami czarnego papieru samoprzylepnego tak, aby przypominały wykrawaną dynię.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies