Wszystko o konopiach siewnych

Kobieta sprawdzająca liście konopi siewnej na polu uprawnym.

Konopie siewne, często mylone z konopiami indyjskimi, są roślinami bezpiecznymi dla ludzi, zawierającymi znikome ilości substancji o działaniu psychoaktywnym. Produkt wykorzystywany jest między innymi w przemyśle energetycznym, kosmetycznym czy farmaceutycznym. Pierwsze wzmianki na temat uprawy konopi pochodzą z XVI wieku przed naszą erą. Roślina nie jest zatem nowością w rolnictwie czy w branży spożywczej, a jednak zdaje się przechodzić swój renesans, co wynika z potwierdzonych stosunkowo niedawno właściwości prozdrowotnych konopi, a zwłaszcza jej nasion

SPIS TREŚCI:

  1. Konopie siewne a konopie indyjskie
  2. Czym charakteryzują się konopie siewne?
  3. Jakie produkty konopne warto włączyć do swojej diety?
  4. Nasiona konopi i mąka konopna
  5. Olej konopny

Konopie siewne a konopie indyjskie

Jak zostało wspomniane, konopie siewne bardzo często kojarzą się z innym gatunkiem konopi – z konopiami indyjskimi. Ze względu na podobną nazwę i wygląd roślin konopie siewne mogą wywoływać negatywne skojarzenia, wynikające z właściwości psychoaktywnych konopi indyjskich. Warto podkreślić jednak, że podczas gdy konopie indyjskie zawierają wysokie stężenie THC (tj. substancji odpowiedzialnej za działanie psychoaktywne konopi), w konopiach siewnych znajduje się mniej niż 0,1% THC. Oznacza to, że spożywanie produktów konopnych – z konopi siewnej – nie wywołuje żadnych zmian w sposobie postrzeganiu rzeczywistości. Należy pamiętać także, że obie rośliny stanowią źródło cennej dla zdrowia substancji o nazwie CBD, o czym więcej w dalszej części artykułu.

Zbliżenie na rosnącą na polu uprawnym konopię siewną.

Oba rodzaje konopi różnią się także pod względem uprawy. Konopie indyjskie są roślinami bardzo wymagającymi, natomiast konopie siewne rosną na mało żyznych glebach, są odporne na niekorzystne warunki, odstraszają szkodniki samym swoim zapachem i nie wymagają szczególnego nawożenia, ponieważ wszystkie składniki, których potrzebują, czerpią z gleby. Wysoka odporność konopi siewnych sprawia, że nie trzeba chronić ich za pomocą pestycydów czy herbicydów, a dzięki temu produkty konopne również powinny być wolne od pozostałości takich substancji chemicznych.

 

Warto podkreślić, że podczas gdy konopie indyjskie zawierają wysokie stężenie THC (tj. substancji odpowiedzialnej za działanie psychoaktywne konopi), w konopiach siewnych znajduje się mniej niż 0,1% THC. Oznacza to, że spożywanie produktów konopnych – z konopi siewnej – nie wywołuje żadnych zmian w sposobie postrzeganiu rzeczywistości.

 

Czym charakteryzują się konopie siewne?

Konopie siewne od starożytności stosowane były w medycynie naturalnej. Dawniej uprawiano je między innymi jako surowiec do produkcji włókien. Z czasem odkryto również właściwości lecznicze konopi, które nadal podlegają badaniom. Roślina jest cenna dla zdrowia z uwagi na swój skład chemiczny. Konopie siewne zawierają bowiem:

  • błonnik,
  • witaminy przeciwutleniające, np. witaminę E,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • aminokwasy,
  • minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo,
  • kannabinoidy, w tym kannabidiol (CBD), THC oraz CBG.

Warto wspomnieć, że kannabinoidy w konopiach obecne są w różnym stężeniu, na co wpływ mają między innymi warunki środowiskowe. Spośród wszystkich kannabinoidów zawartych w konopiach jedynie THC ma właściwości psychoaktywne, natomiast CBD i CBG nie wykazują takiego działania – wręcz przeciwnie, mają one właściwości uspokajające.

Wśród prozdrowotnych właściwości konopi siewnych warto wymienić między innymi:

  • działanie przeciwbólowe,
  • działanie łagodzące, np. względem napięcia przedmiesiączkowego,
  • obniżanie poziomu napięcia i stresu,
  • działanie antyoksydacyjne – neutralizowanie wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki organizmu,
  • wspieranie pracy układu nerwowego,
  • wzmacnianie odporności,
  • działanie przeciwzapalne,
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.

Jakie produkty konopne warto włączyć do swojej diety?

Z prozdrowotnych właściwości konopi siewnych można korzystać na wiele sposobów. Roślina dostępna jest bowiem zarówno pod postacią nasion, suszu, olejku eterycznego czy oleju, jak i w formie dodatku do kremów, maści czy żelów. Jeśli chodzi o produkty spożywcze z konopi, to należy wyliczyć wśród nich przede wszystkim:

  • nasiona konopi,
  • olej konopny,
  • mąkę konopną, czyli zmielone nasiona konopi.

Dwa ostatnie produkty, czyli olej i mąka, to zasadniczo pochodne nasion konopi, zatem zawierają one podobną ilość składników odżywczych i dzielą praktycznie te same właściwości. Warto wiedzieć więc, że nasiona konopi są bogate w łatwo przyswajalne białko, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie). Drugim najważniejszym składnikiem nasion konopnych są zaś kwasy tłuszczowe nienasycone omega 6 i omega 3, zestawione w korzystnej dla zdrowia proporcji około 3 lub 4:1. Produkt jest też dobrym źródłem witaminy E, czyli silnego antyoksydantu, który neutralizuje wolne rodniki. Ze względu na bogaty skład nasiona konopi pomagają między innymi przy chorobach układu krążenia i serca, przy stanach zapalnych skóry, a także przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi.

Mąka konopna doskonale sprawdza się jako składnik chleba, naleśników, gofrów i ciasteczek.

Nasiona konopi i mąka konopna

Nasiona konopi zalicza się do grupy tak zwanych superfoods. Wynika to z faktu, że dostarczają organizmowi bardzo dużej ilości cennych dla zdrowia substancji, nie tylko witamin i minerałów, ale również białka czy kwasów tłuszczowych. Włączenie do diety nasion konopi siewnej, pozwala uzupełnić jadłospis o dobrze przyswajalne białko i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w idealnej proporcji. Dzięki nim produkt:

  • działa przeciwzapalnie,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • obniża ciśnienie,
  • zmniejsza ryzyko zawału,
  • wpływa korzystnie na wygląd skóry.

Białko zawarte w nasionach konopi pomaga wzmocnić odporność organizmu. Chroni go przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, a także neutralizuje toksyny. Nasiona są też bogate w błonnik – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Dzięki niemu produkt usprawnia pracę jelit i całego układu pokarmowego.

Mąka konopna to również nasiona konopi, jednak częściowo odtłuszczone i drobno zmielone. Produkt ma więc bardzo podobny skład do nasion konopi siewnej, co oznacza, że zawiera:

  • liczne makro- i mikroelementy, jak potas, fosfor, wapń, mangan, cynk,
  • kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6,
  • błonnik,
  • witaminę E,
  • białko.

Podczas gdy nasiona konopi można dodawać do jogurtów, koktajli, sałatek, pieczywa czy muesli, mąka konopna powinna być stosowana tak, jak każdy inny rodzaj mąki – do wypieków, jako panierka lub jako zagęszczacz. Produkt nie wymaga jednak obróbki cieplnej, może być spożywany na surowo.

 

Nasiona konopi zalicza się do grupy tak zwanych superfoods. Wynika to z faktu, że dostarczają organizmowi bardzo dużej ilości cennych dla zdrowia substancji, nie tylko witamin i minerałów, ale również białka czy kwasów tłuszczowych.

 

Olej konopny

Olej konopny powstaje w procesie tłoczenia nasion konopi siewnej. Zawiera zatem kwasy tłuszczowe nienasycone – omega 3 i omega 6 w korzystnej dla zdrowia proporcji wynoszącej 3:1 lub 4:1. Produkt ma w swoim składzie również bardzo cenny kwas tłuszczowy – GLA (gamma-linolenowy). Kwas ten wchodzi w skład błon komórkowych, odpowiadając za utrzymanie ich odpowiedniej plastyczności, co przekłada się między innymi na właściwe przewodnictwo nerwowe. GLA uczestniczy też w syntezie substancji o działaniu przeciwzapalnym. Włączenie do diety oleju z konopi pozwala wesprzeć procesy regeneracji uszkodzeń komórkowych na różnych poziomach, zadbać o prawidłową pracę serca oraz zwalczyć stany zapalne w organizmie.

Olej konopny uzyskuje się z łuskanych nasion konopi zawierających dużo nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3.

Olej konopny ma następujące właściwości:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • reguluje gospodarkę hormonalną,
  • łagodzi stany zapalne,
  • wspiera prawidłową pracę mózgu,
  • wspiera pracę narządów takich jak jelita, wątroba,
  • chroni przed chorobami serca i układu krwionośnego,
  • zapobiega rozwojowi nowotworów,
  • zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych,
  • dba o prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych.

Co ciekawe, olej konopny znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Można stosować go zewnętrznie na włosy i skórę. W takim przypadku produkt pomoże:

  • w gojeniu ran,
  • w zmniejszaniu widoczności blizn,
  • w leczeniu łuszczycy i atopowego zapalenia skóry,
  • w regeneracji skóry i włosów,
  • w odżywieniu i nawilżeniu skóry,
  • w walce ze stanami zapalnymi skóry.

Warto pamiętać, że olej konopny jest olejem zimnotłoczonym, zatem nie wolno poddawać go obróbce cieplnej. Nie należy stosować oleju konopnego do gotowania, smażenia czy pieczenia. Można natomiast dodać porcję oleju do gotowej, wystudzonej potrawy. Najlepiej jednak spożywać olej z konopi na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek czy pieczywa.

Zarówno nasiona konopi, jak i olej konopny tłoczony z takich nasion należy włączyć do diety w optymalnej ilości. Jeśli chodzi o olej zaleca się spożywać 1-2 łyżeczki produktu dziennie. Nasiona można przyjmować zaś w ilości do 2-4 łyżeczek na dobę.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies