Dziś prezentujemy przepis na popularną sałatkę śledziową w nietypowym wydaniu, z wędzonymi śliwkami. Ta przepyszna sałatka śledziowa będzie pięknie się prezentować na Twoim wigilijnym stole!
SKŁADNIKI:
- 50 dag solonych filetów matias
- 20 dag wędzonych śliwek
- 2 jabłka
- 200 ml oleju lnianego
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- czarny pieprz świeżo zmielony
- mleko do namoczenia śledzi
SPOSÓB WYKONANIA:
- Filety moczymy w mleku przez 12 godzin, następnie wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy każdy płat zmielonym pieprzem i kroimy w paski.
- Jabłka myjemy nie obieramy, kroimy na ósemki.
- Śliwki kroimy na połowę.
- W słoju układamy warstwowo śledzie jabłka i śliwki do wykończenia składników.
- Całość zalewamy olejem lnianym, szczelnie zamykamy i odstawimy do lodówki na 5 dni.
- Gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach, studzimy, kroimy w plastry.
- Układamy na talerzu, następnie układamy śledzie z jabłkami i śliwkami.
Przepis zaczerpnięty z bloga Gotowanie i pieczenie – I love it