Sałatka śledziowa z wędzonymi śliwkami

Sałatka śledziowa z wędzonymi śliwkami

Dziś prezentujemy przepis na popularną sałatkę śledziową w nietypowym wydaniu, z wędzonymi śliwkami. Ta przepyszna sałatka śledziowa będzie pięknie się prezentować na Twoim wigilijnym stole!

SKŁADNIKI:

  • 50 dag solonych filetów matias
  • 20 dag wędzonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 200 ml oleju lnianego
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • mleko do namoczenia śledzi

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Filety moczymy w mleku przez 12 godzin, następnie wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy każdy płat zmielonym pieprzem i kroimy w paski.
  2. Jabłka myjemy nie obieramy, kroimy na ósemki.
  3. Śliwki kroimy na połowę.
  4. W słoju układamy warstwowo śledzie jabłka i śliwki do wykończenia składników.
  5. Całość zalewamy olejem lnianym, szczelnie zamykamy i odstawimy do lodówki na 5 dni.
  6. Gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach, studzimy, kroimy w plastry.
  7. Układamy na talerzu, następnie układamy śledzie z jabłkami i śliwkami.

Przepis zaczerpnięty z bloga Gotowanie i pieczenie – I love it

Dodaj komentarz

Strona używa cookies