Sałatka śledziowa z wędzonymi śliwkami

Sałatka śledziowa z wędzonymi śliwkami

Składniki:

  • 50 dag solonych filetów matias
  • 20 dag wędzonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 200 ml oleju lnianego Semco
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • mleko do namoczenia śledzi

Sposób wykonania:

Filety moczymy w mleku przez 12 godzin, następnie wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy każdy płat zmielonym pieprzem i kroimy w paski.
Jabłka myjemy nie obieramy, kroimy na ósemki, śliwki kroimy na połowę. W słoju układamy warstwowo śledzie jabłka i śliwki do wykończenia składników. Całość zalewamy olejem lnianym, szczelnie zamykamy i odstawimy do lodówki na 5 dni. Gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach, studzimy, kroimy w plastry. Układamy na talerzu, następnie układamy śledzie z jabłkami i śliwkami.

 

Autor: Blog Gotowanie i pieczenie – I love it

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *