Śledź korzenny na oleju rzepakowym

śledź korzenny
Składniki:
  • 200 g filetów śledziowych typu matjas
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml octu winnego
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 korzeń cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu i całych goździków
  • Olej Rzepakowy Wielkopolski Semco

Sposób wykonania:

Filety śledziowe namaczamy przez 6 godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części.

Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Autor: Blog Kuchnia na wesoło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *