Śledzie po arabsku

śledź po arabsku

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych matjas
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka mała
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koperku
  • kawałek pora
  • 1 łyżeczka zat’ar
  • 1 łyżeczka harrisa w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu kolorowego do smaku
  • 150 ml Oleju rydzowego Wielkopolskiego Semco

Sposób wykonania:

Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części.
Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy.

Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie możemy już go podawać.

 

Autor: Blog Kuchnia na wesoło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *