Tym razem mamy dla Was przepis na szybką sałatkę, która sprawdzi się zarówno jako smaczne śniadanie, jak i propozycja na pyszny zdrowy obiad. Jeśli lubicie sałatki, z pewnością pokochacie sałatkę z wędzoną makrelą z dodatkiem naszego oleju lnianego!
SKŁADNIKI:
- 2 główki sałaty lodowej
- kilkanaście pomidorów koktajlowych
- awokado – 1 szt.
- wędzona makrela – 0,5kg
- olej lniany złocisty – 125ml
- sól,
- pieprz czarny,
- cebula czerwona – 2 szt.
- sos winegret ( miód + ocet jabłkowy) 125ml
SPOSÓB WYKONANIA:
- Sałatę kroimy na duże kawałki wrzucając je do miski
- Dodajemy przekrojone pomidorki oraz cebulę.
- Awokado kroimy na plastry tworzące półksiężyce
- Makrelę obieramy ze skóry i ości. Rozdrabniamy rybę mieszamy z innymi składnikami.
- Do słoika wlewamy sos winegret, olej lniany i przyprawy do smaku. Wstrząsamy w celu powstania emulsji. Sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.