Wyjątkowo smaczne muffinki wykonane według babcinego przepisu na ciasto orzechowe. Pachnące orzechami i czekoladą babeczki dobre na poprawienie nastroju i wspomagające pracę mózgu!
SKŁADNIKI (na 8 muffinek):
- 170 g orzechów włoskich zmielonych,
- 30 g wiórków kokosowych zmielonych,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100 g cukru,
- 30 g masła,
- 30 ml oleju orzechowego,
- 3 jajka,
- 8 kostek czekolady mlecznej,
- szczypta soli.
WYKONANIE:
- W misce roztrzepać jajka z cukrem i dodać roztopione masło. Dodać także wymieszane razem orzechy, wiórki, mąki, sodę i sól i wszystko dokładnie połączyć.
- Masę rozłożyć do foremek muffinkowych lub papilotek.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Piec około 25 minut.
- Chwilę po ostygnięciu wyjąć z foremek.
- Kostki czekolady pokroić i rozłożyć na wierzchu muffinek lekko je wbijając.
Smacznego!