Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez dobrego oleju. Niekoniecznie tego do smażenia, ale takiego, który służy nam do doprawiania potraw zwłaszcza sałatek, i który jest jednocześnie cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz cennych kwasów tłuszczowych. Szczególnie wartościowy pod tym względem jest olej słonecznikowy BIO. Dowiedz się, jaki olej wybrać, by uzyskać maksimum korzyści dla swojego zdrowia i jak możesz wykorzystać go do urozmaicenia smaku wiosennych potraw – np. z grilla.
SPIS TREŚCI:
- Jak Powstają Najlepsze Oleje Tłoczone na Zimno?
- Czy Olej Słonecznikowy Jest Zdrowy?
- Olej Słonecznikowy czy Rzepakowy – Który Wybrać?
- Dlaczego Olej Słonecznikowy Jest Idealnym Dodatkiem do Potraw?
- 6 Pomysłów na Wykorzystanie Olejów Słonecznikowych Smakowych Podczas Majowego Grilla
Jak Powstają Najlepsze Oleje Tłoczone na Zimno?
Aby uzyskać smaczny i zdrowy olej, przede wszystkim należy wytwarzać go z dobrego surowca. Słonecznik tłoczony na zimno z ekologicznych nasion, pozwala uzyskać czysty nierafinowany olej słonecznikowy BIO, o delikatnym aromacie, wyraźnym smaku słonecznika i żółtym zabarwieniu.
Metoda tłoczenia na zimno jest jedną z najstarszych i jednocześnie najbardziej naturalnych metod na pozyskanie oleju z roślin. Odbywa się w niskiej temperaturze (nie należy przekraczać 40 stopni), za pomocą specjalnych pras hydraulicznych lub ślimakowych, wyposażonych w systemy chłodzące znajdujący się w nich materiał. Po zakończeniu procesu tłoczenia olej jest jeszcze bardziej schładzany – do temperatury 10 stopni i w takich warunkach jest przelewany do butelek – klucz w tym, by były to butelki szklane, o przyciemnionym szkle, ograniczającym wpływ promieni słonecznych.
Oleje tłoczone na zimno przechowuje się w miejscach, gdzie kontrolowana jest temperatura i transportuje w warunkach chłodniczych. Dzięki temu zachowują maksimum wartości odżywczych.
Czy Olej Słonecznikowy Jest Zdrowy?
Olej słonecznikowy zawiera dużo tłuszczów nienasyconych (81 g/100 ml), które są kluczowe dla zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Na tle innych olejów wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością witaminy E, która nazywana jest też witaminą młodości i urody. Zawiera też sporo fitosteroli, zapobiegających miażdżycy i dbających o zdrowie układu krwionośnego. Stosowany z umiarem na pewno nie zaszkodzi nawet osobom, które liczą kalorie.
Olej Słonecznikowy, na tle innych olejów wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością witaminy E, która nazywana jest też witaminą młodości i urody.
Olej Słonecznikowy czy Rzepakowy – Który Wybrać?
W polskich kuchniach można spotkać przede wszystkim dwa rodzaje olejów: słonecznikowy i rzepakowy. Który z nich będzie lepszym wyborem? Jeśli zależy nam na zawartości witaminy E, to olej słonecznikowy powinien być pierwszym wyborem, jeśli poszukujemy źródła witaminy A i K – możemy zdecydować się na rzepakowy. Niezależnie jednak od tego, jaki olej wybierzemy, pamiętajmy, by był to produkt nierafinowany, zimnotłoczony, w szklanej butelce i od pewnego producenta – tylko tak zyskamy pewność, że zawiera on wszystkie substancje odżywcze na których nam zależy.
Dlaczego Olej Słonecznikowy Jest Idealnym Dodatkiem do Potraw?
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się delikatnym posmakiem słonecznika i żółtą, intensywną barwą. Jest on świetną bazą do wielu potraw, zwłaszcza warzywnych, ponieważ doskonale podbija ich naturalny smak i zapach.
Olej Słonecznikowy jest świetną bazą do potraw warzywnych, ponieważ doskonale podbija ich naturalny smak i zapach!
Tym, którzy lubią próbować nowych rzeczy i szukają ciekawych połączeń smakowych, na pewno spodobają się Bio Oleje Słonecznikowe Semco, dostępne w 10 oryginalnych wariantach:
- o smaku trufli,
- o smaku borowika,
- o smaku orzecha włoskiego,
- o smaku ostrej papryki,
- o smaku pieprzu,
- o smaku czosnku,
- o smaku imbiru,
- o smaku pomidora,
- o smaku bazylii,
- o smaku prażonej cebuli.
6 Pomysłów na Wykorzystanie Olejów Słonecznikowych Smakowych Podczas Majowego Grilla
- Fani leśnych smaków mogą zdecydować się na oleje o smaku szlachetnych grzybów: trufli i borowika. Będą one świetnym dodatkiem do sałatki ziemniaczanej, która składa się z gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, kalafiora i zielonej cebulki. Uświetnią też smak zwykłej mieszanki sałat, posypanej parmezanem – czasem proste rozwiązania są najlepsze.
- Olej pachnący orzechami włoskimi świetnie komponuje się z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i sera feta. To świetna przystawka do smażonych mięs, choć równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie np. na wiosenną kolację.
- Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać ostrości sałatkom i daniom z grilla dzięki olejom o smaku chili, pieprzu i czosnku. Mogą użyć jednego z nich, albo mieszankę wszystkich trzech – bo czemu nie! Bardzo ciekawie współgrają one ze świeżymi ogórkami, pasują też do wszelkich sałatek z pomidorami. Są klarowne, bez zanurzonych w nich przypraw, więc stanowią dobrą bazę do dressingów o olejowej bazie.
- Dania z grilla bywają ciężkostrawne, dlatego warto podać do nich sałatkę z olejem o smaku imbirowym. To kłącze wspiera trawienie, a jednocześnie nadaje potrawom lekko orientalnego, wyróżniającego się smaku. Jeśli połączymy go z sokiem z pomarańczy, odrobiną miodu i wyciśniętym ząbkiem czosnku, uzyskamy pyszny dressing, który pasuje do sałat i surowych warzyw pokrojonych w słupki, np. z dodatkiem sezamu i kiełków.
- Oleje o smaku pomidora i bazylii również świetnie ze sobą współgrają. Warto doprawić nimi sałatki z pomidorami, które o tej porze roku jeszcze nie mają tak wyrazistego smaku. Olej słonecznikowy sprawi, że zawarte w warzywach witaminy będą łatwiej przyswajalne.
- Prażona cebulka to jeden z ulubionych dodatków do smażonych dań i potraw typu fast food. Teraz, zamiast każdorazowego przygotowywania prażonej cebuli, można użyć oleju słonecznikowego o tym smaku. Spróbuj, jak smakuje z ogórkami konserwowymi – to proste połączenie będzie stanowić oryginalną przystawkę do grillowanej kiełbasy.