Zdrowe Oleje Słonecznikowe Smakowe BIO do Dań z Grilla

Oleje smakowe BIO na grilla.

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez dobrego oleju. Niekoniecznie tego do smażenia, ale takiego, który służy nam do doprawiania potraw zwłaszcza sałatek, i który jest jednocześnie cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz cennych kwasów tłuszczowych. Szczególnie wartościowy pod tym względem jest olej słonecznikowy BIO. Dowiedz się, jaki olej wybrać, by uzyskać maksimum korzyści dla swojego zdrowia i jak możesz wykorzystać go do urozmaicenia smaku wiosennych potraw – np. z grilla.

SPIS TREŚCI:

  1. Jak Powstają Najlepsze Oleje Tłoczone na Zimno?
  2. Czy Olej Słonecznikowy Jest Zdrowy?
  3. Olej Słonecznikowy czy Rzepakowy – Który Wybrać?
  4. Dlaczego Olej Słonecznikowy Jest Idealnym Dodatkiem do Potraw?
  5. 6 Pomysłów na Wykorzystanie Olejów Słonecznikowych Smakowych Podczas Majowego Grilla

Jak Powstają Najlepsze Oleje Tłoczone na Zimno?

Aby uzyskać smaczny i zdrowy olej, przede wszystkim należy wytwarzać go z dobrego surowca. Słonecznik tłoczony na zimno z ekologicznych nasion, pozwala uzyskać czysty nierafinowany olej słonecznikowy BIO, o delikatnym aromacie, wyraźnym smaku słonecznika i żółtym zabarwieniu.

Metoda tłoczenia na zimno jest jedną z najstarszych i jednocześnie najbardziej naturalnych metod na pozyskanie oleju z roślin. Odbywa się w niskiej temperaturze (nie należy przekraczać 40 stopni), za pomocą specjalnych pras hydraulicznych lub ślimakowych, wyposażonych w systemy chłodzące znajdujący się w nich materiał. Po zakończeniu procesu tłoczenia olej jest jeszcze bardziej schładzany – do temperatury 10 stopni i w takich warunkach jest przelewany do butelek – klucz w tym, by były to butelki szklane, o przyciemnionym szkle, ograniczającym wpływ promieni słonecznych.

Oleje tłoczone na zimno przechowuje się w miejscach, gdzie kontrolowana jest temperatura i transportuje w warunkach chłodniczych. Dzięki temu zachowują maksimum wartości odżywczych.

Słonecznik tłoczony na zimno z ekologicznych nasion, pozwala uzyskać czysty nierafinowany olej słonecznikowy BIO.

Czy Olej Słonecznikowy Jest Zdrowy?

Olej słonecznikowy zawiera dużo tłuszczów nienasyconych (81 g/100 ml), które są kluczowe dla zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Na tle innych olejów wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością witaminy E, która nazywana jest też witaminą młodości i urody. Zawiera też sporo fitosteroli, zapobiegających miażdżycy i dbających o zdrowie układu krwionośnego. Stosowany z umiarem na pewno nie zaszkodzi nawet osobom, które liczą kalorie.

 

Olej Słonecznikowy, na tle innych olejów wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością witaminy E, która nazywana jest też witaminą młodości i urody.

 

Olej Słonecznikowy czy Rzepakowy – Który Wybrać?

W polskich kuchniach można spotkać przede wszystkim dwa rodzaje olejów: słonecznikowy i rzepakowy. Który z nich będzie lepszym wyborem? Jeśli zależy nam na zawartości witaminy E, to olej słonecznikowy powinien być pierwszym wyborem, jeśli poszukujemy źródła witaminy A i K – możemy zdecydować się na rzepakowy. Niezależnie jednak od tego, jaki olej wybierzemy, pamiętajmy, by był to produkt nierafinowany, zimnotłoczony, w szklanej butelce i od pewnego producenta – tylko tak zyskamy pewność, że zawiera on wszystkie substancje odżywcze na których nam zależy.

Olej słonecznikowy jest świetną bazą do wielu potraw, zwłaszcza warzywnych, ponieważ doskonale podbija ich naturalny smak i zapach.

Dlaczego Olej Słonecznikowy Jest Idealnym Dodatkiem do Potraw?

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się delikatnym posmakiem słonecznika i żółtą, intensywną barwą.  Jest on świetną bazą do wielu potraw, zwłaszcza warzywnych, ponieważ doskonale podbija ich naturalny smak i zapach.

Olej Słonecznikowy jest świetną bazą do potraw warzywnych, ponieważ doskonale podbija ich naturalny smak i zapach!

Tym, którzy lubią próbować nowych rzeczy i szukają ciekawych połączeń smakowych, na pewno spodobają się Bio Oleje Słonecznikowe Semco, dostępne w 10 oryginalnych wariantach:

6 Pomysłów na Wykorzystanie Olejów Słonecznikowych Smakowych Podczas Majowego Grilla

6 Pomysłów na Wykorzystanie Olejów Słonecznikowych Smakowych Podczas Majowego Grilla

  1. Fani leśnych smaków mogą zdecydować się na oleje o smaku szlachetnych grzybów: trufli i borowika. Będą one świetnym dodatkiem do sałatki ziemniaczanej, która składa się z gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, kalafiora i zielonej cebulki. Uświetnią też smak zwykłej mieszanki sałat, posypanej parmezanem – czasem proste rozwiązania są najlepsze.
  2. Olej pachnący orzechami włoskimi świetnie komponuje się z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i sera feta. To świetna przystawka do smażonych mięs, choć równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie np. na wiosenną kolację.
  3. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać ostrości sałatkom i daniom z grilla dzięki olejom o smaku chili, pieprzu i czosnku. Mogą użyć jednego z nich, albo mieszankę wszystkich trzech – bo czemu nie! Bardzo ciekawie współgrają one ze świeżymi ogórkami, pasują też do wszelkich sałatek z pomidorami. Są klarowne, bez zanurzonych w nich przypraw, więc stanowią dobrą bazę do dressingów o olejowej bazie.
  4. Dania z grilla bywają ciężkostrawne, dlatego warto podać do nich sałatkę z olejem o smaku imbirowym. To kłącze wspiera trawienie, a jednocześnie nadaje potrawom lekko orientalnego, wyróżniającego się smaku. Jeśli połączymy go z sokiem z pomarańczy, odrobiną miodu i wyciśniętym ząbkiem czosnku, uzyskamy pyszny dressing, który pasuje do sałat i surowych warzyw pokrojonych w słupki, np. z dodatkiem sezamu i kiełków.
  5. Oleje o smaku pomidora i bazylii również świetnie ze sobą współgrają. Warto doprawić nimi sałatki z pomidorami, które o tej porze roku jeszcze nie mają tak wyrazistego smaku. Olej słonecznikowy sprawi, że zawarte w warzywach witaminy będą łatwiej przyswajalne.
  6. Prażona cebulka to jeden z ulubionych dodatków do smażonych dań i potraw typu fast food. Teraz, zamiast każdorazowego przygotowywania prażonej cebuli, można użyć oleju słonecznikowego o tym smaku. Spróbuj, jak smakuje z ogórkami konserwowymi – to proste połączenie będzie stanowić oryginalną przystawkę do grillowanej kiełbasy.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Strona używa cookies