Przepis na smaczny i zdrowy dodatek do dań na ciepło i kanapek – mus z buraków z dodatkiem pomarańczy i orzechów.
Składniki:
- 1 duży burak ok 300 g
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 pomarańczy
- garść orzeszków pinii
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju Rydzowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę.
- Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.
- Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Gotowy mus przekładamy do słoika.
Autor: Blog Niezły Młynek