Mus z Buraka z Pomarańczą i Orzechami

Przepis na smaczny i zdrowy dodatek do dań na ciepło i kanapek – mus z buraków z dodatkiem pomarańczy i orzechów.

Przepis na smaczny i zdrowy dodatek do dań na ciepło i kanapek – mus z buraków z dodatkiem pomarańczy i orzechów.

Składniki:

  • 1 duży burak ok 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść orzeszków pinii
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju Rydzowego
  • sól i pieprz do smaku

Szybki przepis na mus z buraka czerwonego do kanapek.

Sposób wykonania:

  • Buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę.
  • Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.
  • Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystko miksujemy na gładką masę.
  • Gotowy mus przekładamy do słoika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona używa cookies